Amb motiu del 20è aniversari, la Fundació Oncolliga Girona-Lliga catalana d'cjuda al malalt de càncer ha programat dos sopars benèfics al maig i setembre i un concert solidari com a cloenda. Serà el 9 de desembre amb un concert benèfic obert a tothom per simbolitzar que l'Oncolliga s'ha convertit en una entitat "de tots i per a tots, oberta, dinàmica i al costat de les persones que ho necessiten".
Aquest dimarts s'ha presentat la programació juntament amb el balanç de l'activitat de l'any passat. Així, durant el 2015, l'entitat va donar servei a un total de 6.036 usuaris que es van beneficiar dels serveis assistencials que l'entitat ofereix a través dels programes d'atenció domiciliària, atenció familiar, rehabilitació, atenció hospitalària, imatge personal i reinserció laboral. L'any anterior es van atendre 5.779 persones.
Del total d'atesos, la gran majoria -4.439- van rebre la visita de voluntaris hospitalaris mentre estaven ingressats per la malaltia; 718 van ser atesos per psicòlegs de l'entitat (2.245 visites) i 179 van fer ús del servei de fisioteràpia a domicili i 159 usuaris, el servei de drenatge limfàtic. A més a més, 256 usuaris van sol·licita el préstec de material tècnic com ara cadires de rodes, caminadors o llits articulats. En total es van deixar 704 articles.
Per altra banda, el servei d'allotjament gratuït per a familiars de malalts ingressats a l'Hospital Josep Trueta i persones que reben tractament a l'hospital de dia va ser utilitzat per 45 famílies que van fer un total de 851 pernoctacions. Per oferir aquest servei, l'Oncolliga disposa de dos pisos amb tres habitacions dobles cadascun i dos hotels –Sidorme a Salt i Figueres i Hotel Peninsular a Girona- que acullen aquelles peticions que no es poden cobrir amb les dues llars residència.
Una altra dada a destacar és el bon funcionament que ha tingut el nou servei de banc de perruques solidàries creat l'abril del 2015. Fins a finals d'any, una quarantena de pacients oncològiques es van interessar per aquest servei que s'emmarca en el programa 'Guapes i valentes'. Aquest programa es va posar en marxa a la seu de l'entitat a Girona però des del gener passat també està disponible als hospitals de Palamós i Olot.
Més de 4.700 alumnes de primaria i secundària
Amb la idea de promocionar hàbits i estils de vida saludables per ajudar a prevenir la malaltia, un total de 4.728 alumnes de primària i secundària van participar en un dels programes educatius (No et fumis la salut!, Tu a mi no m'enredes!, Festival de la fuita, L'hort d'en Marçal, i Tu pots, Quim!) durant l'any passat. També es van fer una trentena de conferències sobre la malaltia i els recursos que ofereixen les associacions.
La Fundació Oncolliga Girona es va constituir formalment l'any 2004, els seus orígens estan vinculats a la Lliga catalana d'ajuda al malalt de càncer, una associació sense ànim de lucre creada l'any 1996. Actualment la Fundació Oncolliga Girona té 1.403 socis i compta amb el suport d'uns 1.500 voluntaris que hi col·laboren.
L'entitat va tenir el 2015 uns ingressos de 601.757 euros, el 43% dels quals es van recaptar amb la quarantena d'actes benèfics organitzats per les delegacions. Les despeses van ser de 602.597 euros, el 66% dels quals es correspon a recursos humans, serveis i programes assistencials.