Donen per finalitzat l'episodi de fort vent i es desactiva el Procicat

Es manté la prealerta per mala mar i risc d'allaus

a Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest dimarts al migdia l'alerta del pla Procicat un cop finalitzat l'episodi de forts vents d'aquest dilluns i que va causar algunes incidències a les comarques de Girona, tot i que cap d'elles greus. En total, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 259 trucades relacionades amb la pluja i les ventades.

La majoria d'avisos han estat per obstacles a la calçada, cobertes i caigudes d'arbres. Així, aquesta nit s'han registrat cops de 159 quilòmetres per hora a Portbou (Alt Empordà), 126 quilòmetres per hora a Espolla, 126 km/h a Boí, 108 km/h a Queralt i 104 km/h a Navata. D'altra banda, es manté activada la prealerta de l'Inuncat i s'ha activat l'Allaucat per la previsió de fort onatges i pel perill d'allaus a l’Aran i el nord del Pallars Sobirà, respectivament.

Ahir al vespre, un camió que transportava cartró a la N-260 va bolcar a la part francesa i la carretera va quedar tallada en ambdós sentits al quilòmetre 0,5 a Portbou. Aquest migdia encara es mantenia la incidència. El Servei Català de Trànsit SCT recomana extremar la prudència per fort vent a la carretera N-260 a l’alçada de Portbou. També ahir va quedar tallat puntualment l’accés al Far de s’Arenella al Port de la Selva per la caiguda d’un pi.

D'altra banda, Protecció Civil manté en Prealerta el Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya Allaucat d'acord amb les dades de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) de perill d’allaus FORT (grau 4 en una escala màxima de 5) a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa (Vall d'Aran i extrem nord del Pallars Sobirà). Les nevades d’ahir han fet que s’acumulin fins a 20 cm de neu nova sobre dels 30-40 cm caiguts durant el cap de setmana. El vent ha estat moderat i ha format plaques molt fràgils que podrien desencadenar de forma espontània allaus de mida mitjana o gran.

Pel que fa el pla Inuncat, es manté el Pla especial d'emergències a Catalunya Inuncat en fase de Prealerta per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya SMC d’onades superiors als 2,5 metres (maregassa) a l’Empordà fins demà al matí. Fins a aquest vespre el fort onatge també afectarà la costa de la Selva.