Els bars de nit de Platja d'Aro clausurats vuit mesos reclamen 750.000 € d'indemnització

Presenten un contenciós contra l'Ajuntament i els veïns

Els tres locals d'oci nocturn (el Gib's, el Little Gib's i el 900) es troben al carrer Església de Platja d'Aro. El litigi que ara ha desembocat en un contenciós als jutjats es remunta al 2008. Aleshores, arran de diverses denúncies interposades pels veïns, el jutjat va ordenar precintar-los perquè els hi faltava tenir en regla diverses llicències i papers.

Els locals, en compliment d'aquesta sentència, van tancar durant diversos mesos el 2009 i van poder reobrir després que l'ajuntament els autoritzés l'activitat. Aleshores, però, el consistori es va oblidar de comunicar aquest tràmit al contenciós administratiu 2 de Girona, que era qui portava el cas. I el 3 de juny del 2013, el jutjat va tornar ordenar fer complir la sentència.

A partir d'aquí, els locals van estar clausurats i precintats durant 248 dies. No van poder reobrir fins al 6 de febrer del 2014, després que el mateix jutjat, en una interlocutòria, ordenés que es desprecintessin de manera immediata ja que complien amb la normativa vigent.

Entremig, els veïns denunciants van demanar més proves i informes per provar que els tres bars de nit s'ajustaven a llei. Però la jutgessa ho va desestimar, adduint que aquest tràmit no era necessari, i va ordenar que el Gib's, el Little Gib's i el 900 tornessin a obrir portes. A més, a la resolució, el jutjat també imposava les costes del procés als veïns del carrer Església que van denunciar els locals per sorolls.

De la reclamació al contenciós

Recolzats per la patronal del sector, la Fecasarm, ara fa un any els tres bars van presentar una reclamació de responsabilitat patrimonial davant l'Ajuntament. A l'escrit, demanaven que se'ls paguessin 750.000 euros d'indemnització, que havien de sortir tant de les arques municipals com també de la comunitat de veïns.

Ara, farts d'esperar resposta, els tres bars de nit han portat l'afer als jutjats. Els seus propietaris han presentat un contenciós, on reclamen que se'ls paguin els 750.000 euros. "Fem ús de la possibilitat d'acudir als jutjats ja que l'Ajuntament encara no ha resolt la reclamació, malgrat que es va presentar ja fa més d'un any", diu la Fecasarm en un comunicat.

Els locals d'oci nocturn asseguren que van patir un tancament "injust", que a més es va allargar de manera innecessària. I aquí, reparteixen culpes entre Ajuntament i denunciants. Al consistori, li critiquen que "oblidés notificar llicències" a veïns i jutjat, i que no s'oposés a la segona clausura. I pel què fa als veïns del carrer Església, la Fecasarm assegura que es van "dedicar a retardar la reobertura dels locals sol·licitant proves pericials totalment innecessàries".

Dictamen que els avala

A l'hora de fixar quin és l'import de les pèrdues sofertes, els tres locals compten amb un dictamen de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que els avala. De fet, aquest document és el mateix que ja van fer servir per recolzar la reclamació de responsabilitat patrimonial davant l'Ajuntament.

El dictamen analitza els danys i perjudicis tant patrimonials (com ara el lucre cessant) com morals. Aquests darrers s'avaluen tenint en compte diversos factors, com ara el temps que els bars de nit van estar tancats, el fet que el precinte es va allargar tot un estiu sencer (quan Platja d'Aro és un municipi eminentment turístic) i, per últim, els anys que portaven oberts.

Des de la Fecasarm, la patronal subratlla que aquest és el primer cop arreu de l'Estat que es presenta una reclamació d'aquest tipus (que engloba consistori i veïns). "Per desgràcia, molts locals no solen aguantar un període de tancament i acaben tancant sense poder reclamar", conclou la patronal.