Unió a Girona reclama a CDC que no permeti que Berloso sigui vicealcalde de la ciutat

Assenyalen que seria una “autèntica vergonya”

Nou capítol en la polèmica entre Unió a Girona i els tres exregidors de l’ajuntament de la ciutat, Eduard Berloso, Eva Palau i Isabel Muradàs, que van abandonar la formació per sumar-se a les sigles de Demòcrates de Catalunya, el partit escindit d’Unió Democràtica de Catalunya. El passat 15 de gener, la formació democristiana ja va entrar un escrit al registre de l’Ajuntament de Girona en què comunicava al consistori que la formació havia declarat “formalment trànsfugues” els tres regidors anteriorment esmentat. Un escrit que arribava en un moment tens, en ple procés successori a l’alcaldia després de la marxa de Carles Puigdemont, i quan Muradàs s’havia mostrat predisposada i s’havia postulat per succeir l’actual president de la Generalitat.

Ara fa quatre dies, es va donar a conèixer que l’alcalde de Girona, Albert Ballesta, i l’equip de govern de CiU treballaven per confeccionar el cartipàs de la ciutat i un dels acords que havien pres era el de convertir l’actual regidor de Serveis Socials de la ciutat, Eduard Berloso, en vicealcalde. Un càrrec que anteriorment Muradàs va declinar just el mateix dia que es va fer públic l’acord entre CDC i Demòcrates per convertir el numero 19 de la candidatura de CiU, Albert Ballesta, el nou alcalde de Girona.

Aquest dissabte, el grup d’Unió a Girona ha donat a conèixer una carta que el president local de la formació gironina, Jordi Fàbregas, ha enviat aquest mateix dissabte al president local de CDC, Joan Bagué. En la missiva, Fàbregas qualifica el transfuguisme com una “xacra” i un dels “efectes més nocius de la política” que ha fet mal als partits i a la seva credibilitat davant la societat. “Tothom és lliure de deixar el partit pel qual s’ha presentat a unes eleccions i a través del qual ha obtingut la seva acta, evidentment però un comportament mínimament decent implica la renuncia a la mateixa”, ressalta el president local democristià, reclamant un cop més als tres regidors que deixin el seu càrrec i s’apartin del govern municipal.

En l’escrit, Fàbrega recorda tres pactes antitransfuguisme que les dues formacions van signar ara fa temps per “limitar la utilització política del trànsfuga”. Acords com el del 7 de juliol del 1998 on, tal i com descriu, els partits es comprometien a impedir la utilització de trànsfugues per constituir, mantenir o canviar les majories dins del govern de les institucions públiques. Al mateix temps, aquest pacte ressalta l’acord de no donar suport a iniciatives que provinguin de trànsfugues i es comprometien a tirar endavant mesures dissuasives de caràcter econòmic, reglamentari o protocol·lari per aturar la marxa de polítics d’un partit a un altre.

A la carta, també s’esmenta la ‘Renovació de l’acord sobre un codi de conducte en relació amb el transfuguisme en les corporacions locals’ del 2000 on, segons el text, les formacions signants acordaven no acceptar en els seus grups municipals a membres de la corporació que s’haguessin convertit en trànsfugues respecte el seu grup de procedència, com tampoc pactar amb ells la gestió municipal o acords que poguessin incidir en la governabilitat de les corporacions locals.

Per últim, Fàbrega també fa referència a l’acord sobre el codi de conducta política en relació amb el transfuguisme a les corporacions locals del 2006 on s’explica que “serà la formació política que hagi presentat els membres susceptibles de ser trànsfugues la que haurà d’aclarir per escrit quins d’ells s’han apartat de la disciplina del partit”. Un pacte on també s’explicita que el polític declarat trànsfuga no ha de rebre les assignacions econòmiques que es lliuren als partits polítics i que la formació perjudicada no ha de patir cap mancança institucional a causa de la seva marxa. “Els partits polítics es comprometen a no acceptar en els seus equips de govern municipal a membres de la corporació que s’hagin convertit en trànsfugues i es comprometen a no nombrar aquests regidors representants d’entitats empresarials, fundacions o caixes”, ressalten.

Per tot això, el president local d’Unió remarca que el redactat dels pactes signats entre les formacions és “prou clar i entenedor” i que esperen que CDC respecti, com sempre ha fet, “allò que signa”. “És en aquest sentit que us exigim que vetlleu pel compliment en aquest cas concret de Girona. Com a partit signant, no podeu donar cobertura – ni ser còmplices- de persones declarades trànsfugues d’acord amb el contingut estricte del pacte que vàreu signar”, assenyala.

En últim lloc, a la carta, Unió de Girona assegura que seria una “autèntica vergonya” que Girona tingués un vicealcalde declarat trànsfuga pel partit que el va proposar com a regidor. Una “vergonya” que se sumaria al “cúmul de despropòsits” que segons Fàbrega s’han anat reproduint aquestes darreres setmanes arran de les tenses negociacions per assolir un nou alcalde a la ciutat. “Si per fer això trenqueu el que CDC ha signat públicament, donareu la raó als que diuen que heu de pagar un preu a certes persones pels serveis prestats, no ja els darrers dies, sinó quan encara militaven a Unió”, reitera.

Per tot això, demana a Convergència que es cenyeixi a l’acord pactat i s’acomiada tot dient que restarà a l’espera de les seves notícies. En declaracions a l’ACN, Fàbrega ha remarcat que més enllà del “despropòsit” de convertir Berloso en vicealcalde, des d’Unió el que reclamen és que es compleixin els acords escrits i que els tres regidors no formin ni tinguin funcions dins del govern municipal gironí. “El més natural seria que deixessin el càrrec però l’acta de regidor és a nivell personal i si no hi volen renunciar no hi ha manera legal d’obligar-los”, ha lamentat. Al mateix temps ha destacat que també van enviar una carta on s'esmentaven els pactes "antitransfuguisme" ara fa uns dies a l'Ajuntament de Girona.

Berloso hi treu importància

Per la seva banda, Berloso, ha volgut treure-hi importància. “No som trànsfugues, vam deixar el partit i vam passar a Demòcrates però el grup municipal continua essent CiU”, ha respost. En aquest sentit, el regidor ha assegurat que amb aquesta mena de manifestacions queda palès que UDC és “un partit residual”. “Ni jo ni els altres regidors li devem res a Unió i els recomanaria que es dediquessin més a treballar i fer polítiques pel bé de les persones”, ha afirmat.