Els veïns decideixen que les campanes de la Catedral tornin a sonar a la nit d'immediat

Així ho han decidit en una assemblea celebrada aquesta nit

Les campanes de la Catedral de Girona no toquen des de mitjanit fins a les set del matí per ordre municipal. El bisbat va haver d'aplicar aquesta restricció per un requeriment municipal, que els obligava a complir l'ordenança de sorolls i vibracions de la ciutat després de les queixes de la propietària de l'hotel Històric, situat molt a prop. Segons els responsables de l'hotel, els clients es queixaven que no podien dormir pel soroll del repic nocturn.

Els veïns del Barri Vell han celebrat aquesta nit una assemblea extraordinària per debatre la polèmica. Per a ells, el so de les campanes forma part del paisatge sonor de la ciutat i no es pot qualificar de contaminació acústica "perquè és música".

A l'assemblea s'ha criticat que la mesura, a més, s'ha pres d'esquenes als veïns i sense tenir en compte que podia "ferir sensibilitats". A més, lamenten que les queixes procedeixen d'un hotel i que no tenen constància que cap veí hagi recorregut a l'ajuntament molest pel soroll de les campanes. A més, els veïns lamenten que pateixen sorolls d'aparells d'aire condicionat, terrasses, extractors, motors o festivals de música i que, quan van a l'ajuntament, reben una "atenció escassa".

Per tot plegat, els veïns han decidit demanar a l'ajuntament que restitueixi el funcionament normal de les campanes de manera "immediata" i que exclogui tant la Catedral com d'altres monuments de l'ordenança de sorolls. Segons han posat de manifest, aquesta mateixa normativa exclou, per exemple, els camions de les escombraries.

A més, volen que l'ajuntament demani al Parlament i al president de la Generalitat i exalcalde de Girona, Carles Puigdemont, que s'afegeixi una disposició addicional a la llei 16 de 28 de Juliol de 2002, sobre protecció contra la contaminació acústica, que "confirmi categòricament" l'exclusió de la Catedral de Girona i de tots els monuments declarats BCIN. Un altre dels acords de l'assemblea és fer coneixedor al Síndic de Greuges de seva posició i esperonar-lo a fer-los costat.

Concert reivindicatiu

Els veïns també promouran un acte reivindicatiu per defensar el so de les campanes. A l'assemblea han explicat que el març de 1993 es va fer un concert amb la partitura de Llorenç Barber en el quan van participar fins a onze campanars de la ciutat i un total de 30 campanes. El va promoure el Museu d'Art i s'hi van sumar institucions civils i eclesiàstiques, associacions i persones a títol individual, a més del conservatori. El cartell era de Narcís Comadira. Inspirat en aquest esdeveniment, els veïns volen fer una segona edició a principis d'abril.