La CUP impulsa una iniciativa ciutadana per canviar els serveis funeraris a Girona

Per la seva banda ERC demana un tanatori públic

Aquest dilluns, el ple de Girona va tombar la moció presentada per la CUP que reclamava un canvi en la gestió dels serveis funeraris a la ciutat, on només els presta una única empresa privada. El text va rebre dotze vots a favor (els que sumen CUP, ERC-MES i PSC) i tretze en contra (els de l'equip de govern i la resta de l'oposició).

Tant els cupaires com els republicans, però, no volen que l'afer quedi esbandit amb un debat al ple i, per això, tots dos han engegat accions per insistir en la necessitat d'un nou model. Aprofitant que avui és dimecres de cendra, la CUP ha presentat què farà a partir d'ara al costat d'un cartell on apareix la imatge d'una llauna de sardines i s'hi llegeix el lema: "Quant costa enterrar la sardina a Girona".

Els regidors de la formació, Laia Pèlach i Lluc Salellas, han explicat que el grup municipal impulsarà ara una iniciativa ciutadana "per uns serveis funeraris dignes i amb preus justos". Aquesta figura de participació, prevista al reglament municipal, perquè tiri endavant requereix rebre el suport de, com a mínim, l'1% dels gironins majors de 16 anys.

Per això, la CUP engegarà ara una recollida de signatures presencial i, en paral·lel, també ha obert una campanya a través de la plataforma Change.org. En paral·lel, Pèlach i Salellas també han demanat als gironins que els facin arribar queixes o suggeriments al voltant del servei que ofereix l'empresa privada que gestiona el tanatori, i parlaran amb el defensor del ciutadà i l'Oficina Municipal d'Informació i Consum sobre l'afer.

Tanatori públic

Per la seva banda, des d'ERC, que van donar suport a la moció, demanen que es construeixi un tanatori públic que doni servei a tota l'àrea urbana de Girona. La portaveu del grup, Maria Mercè Roca, assegura que aquesta és una proposta "oberta" i "a discutir", però també subratlla que un equipament funerari compartit entre diferents municipis permetria "repartir costos" i fer viable el projecte.

Des d'ERC-MES asseguren que aquest tanatori tindria "un catàleg de serveis bàsics a preus baixos" i on no es farien incineracions. L'equipament permetria trencar el monopoli privat que hi ha ara a la ciutat i aconseguir "la possibilitat de celebrar enterraments a preus molt assequibles", ha explicat Roca. "L'administració té el deure d'intervenir al mercat quan aquest no assegura l'accés de tots els ciutadans a un servei bàsic per raons de capacitat econòmica", ha conclòs.