Eduard Berloso serà vicealcalde de Girona

La primera tinent d'alcalde, Isabel Muradàs (Demòcrates), havia rebutjat aquest nomenament

L'alcalde, Albert Ballesta, i l'equip de govern de CiU treballen per confeccionar el nou cartipàs després de la sortida de Carles Puigdemont per anar a la presidència de la Generalitat. Un dels acords que han pres és el de convertir Eduard Berloso (Demòcrates) en vicealcalde. Aquest càrrec ja s'havia ofert anteriorment a la número 2 de l'equip de govern, Isabel Muradàs, que va ocupar l'alcaldia en funcions amb la sortida de Puigdemont i que s'havia postulat com a alcaldessa.

Muradàs, però, va declinar aquest càrrec just el dia que es feia públic l'acord entre CDC i Demòcrates per convertir Ballesta (número 19 de la candidatura de CiU a les municipals) en nou alcalde de Girona. "Si es considera que hi ha una bona opció com és l'Albert Ballesta i no jo, en aquestes circumstàncies no vull cap contrapartida", va manifestar durant la roda de premsa per donar a conèixer el pacte, el passat 20 de gener.

Ara, dies després, el seu partit ha reconsiderat la decisió personal de Muradàs i no ha volgut deixar passar l'oportunitat de tenir més pes dins el nou cartipàs. En aquesta línia, Eduard Berloso es convertirà en el nou vicealcalde de la ciutat. Actualment, és regidor de Serveis Socials i cinquè tinent d'alcalde. Berloso va ser la persona designada per Demòcrates per capitanejar les negociacions amb CDC per escollir el substitut de Puigdemont.

Les condicions del pacte

En el pacte signat pels dos partits es deixa clar que el càrrec serà sense cap tipus de retribució econòmica però que sí tindrà més reconeixements públics. Entre d'altres, el vicealcalde tindrà el mateix rang protocol·lari que l'alcalde, serà el seu únic substitut en cas d'absència o vacances de l'alcalde i també tindrà a la seva agenda la representació institucional de l'ajuntament en actes públics. A més, el vicealcalde podrà presidir comissions d'organització a nivell intern. De la vicealcaldia en continuaran penjant les atribucions de Serveis Socials que fins ara té Berloso, que fins ara havia estat cinquè tinent d'alcalde.

Altres canvis al cartipàs

Les negociacions per acabar de redefinir el cartipàs s'enfoquen amb l'objectiu que aquesta setmana es pugui fer pública la nova organització i aprovar-la per ple la setmana vinent. Mentre Puigdemont va ser alcalde, les competències de Turisme i Cultura eren responsabilitat directe de l'alcalde que, a més, entenia que havien de ser qüestions indestriables. Ara, però, Ballesta opta per desprendre-se'n per tal de centrar-se exclusivament en les responsabilitats a l'alcaldia.

Fonts properes a la negociació han apuntat que el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, podria fer-se càrrec de Cultura. A més, es crearia una setena tinença d'alcaldia per a Ribas, que fins ara era l'únic membre de l'equip de govern per part de CDC que no tenia aquest reconeixement.

Pel que fa a Turisme, les mateixes fonts apunten que aniria a parar a la tercera tinent d'alcalde i regidora d'Ocupació, Empresa i Comerç, Glòria Plana, d'Avancem.