El CaixaForum Girona repassa els invents més útils a països del tercer món

L'exposició mostra catorze prototipus

L'exposició 'Invents. Idees que canvien vides' lliga solidaritat i creativitat al servei dels més necessitats. Al món hi viuen més de 7.000 milions de persones i la majoria dels esforços de les empreses se centren en treure invents exclusius –a vegades, fins i tot superflus- dirigits al 10% de la població. Ara, però, la mostra del CaixaForum dóna veu a totes aquelles idees que, amb pocs recursos, han permès canviar la vida de milions de persones que viuen al tercer món.

Aquí, l'objectiu que ha guiat enginyers, estudiants i cooperants no és cap altre que cobrir les necessitats bàsiques dels més necessitats (l'accés a l'aigua, a l'energia o a la salut, entre d'altres). En total, fins a 4.000 milions de persones que es veuen obligats a viure amb menys de 8 dòlars al dia.

La mostra que ara es pot veure a Girona aplega fins a catorze prototipus, que al llarg de les últimes quatre dècades s'han estès a països de l'Àfrica, l'Àsia i l'Amèrica Llatina. Cadascun d'ells té una història al darrere, guiada per la necessitat de donar una solució, econòmica i senzilla, a una problemàtica que dia rere dia patien poblacions i regions senceres de les zones més empobrides del globus.

"La creativitat i la solidaritat ens demostren que hi ha possibilitats de canvi", explica el comissari de l'exposició, José María Medina. "Tots ells són invents que han fet arrels a cadascuna de les realitats i que han sorgit a partit d'una relació molt estreta amb el context que els envolta, ple de limitacions", hi afegeix.

Bambú, bicicletes i ampolles de plàstic

Per entendre l'abast de cada invent, els plafons explicatius que els acompanyen posen realitats al darrere de cada idea. A l'Àsia, una senzilla bomba d'aigua feta de canyes de bambú, per exemple, ha ajudat a canviar la vida de prop de 800 milions de persones que viuen de conrear petites parcel·les. Costa tan sols 20 euros, pot arribar a extreure aigua a una profunditat de fins a 7 metres i és extremadament útil a països com l'Índia o Bangla Desh durant les èpoques de sequera.

A l'Àfrica, dos recipients de terrissa, separats entre ells per sorra humida, han permès allargar considerablement la conservació dels aliments a les zones desèrtiques. "Aquesta nevera del desert, per exemple, permet mantenir frescos els tomàquets fins a tres setmanes; abans, es feien malbé en tan sols sis dies", concreta el comissari de la mostra.

Una ampolla de plàstic que aprofita la llum solar per il·luminar una habitació a través d'un forat al sostre, una bicicleta que a l'Amèrica Llatina permet espellofar blat de moro o rentar la roba aprofitant el pedaleig o una incubadora portàtil per a nadons que funciona amb pastilles de cera que s'escalfen són altres dels invents que es poden veure a la mostra.

Entre els catorze prototipus, a més, també n'hi ha un que ha permès apropar les noves tecnologies a les zones més empobrides d'Uganda. Consta de dos ordinadors portàtils, posats dins dos bidons de petroli soldats entre si i que s'alimenten amb un panell solar. "Els ordinadors tenen nombrosa informació a l'interior, contenen enciclopèdies senceres entre d'altres, i se situen a prop de les escoles rurals; els bidons els protegeixen de les inclemències i, a través d'ells, els nens poden començar a familiaritzar-se amb les noves tecnologies", explica José María Medina.

L'exposició 'Invents. Idees que canvien vides' es podrà veure al CaixaForum Girona fins al 29 de maig. La mostra, que arriba a Girona després d'itinerar per diversos CaixaForum, ja ha rebut més de 200.000 visites d'ençà que es va exposar per primera vegada. "Ens ensenya, en definitiva, a ser més justos i solidaris", conclou el comissari.