Nou vins de la DO Empordà, medalla d’or al concurs internacional Granaches Du Monde

La Denominació d’Origen gironina ha estat la que ha recopilat més medalles d’or en aquest certamen

Els vins de la Denominació d’Origen (DO) Empordà han aconseguit bons resultats en la quarta edició del prestigiós concurs internacional Granaches du Monde que s’ha celebrat aquests dies a Saragossa. Es tracta d’un certamen que està organitzat pel Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló i la DO Campo de Borja i on participen centenars de vins catalans, espanyols, francesos, italians o grecs. Per primera vegada, la DO Empordà ha estat la denominació que ha assolit més medalles d’or, un total de nou, per davant de la DO Cariñana, Calatayud o Terra Alta.

El jurat també ha reconegut tres vins empordanesos amb la medalla de plata i tres més han aconseguit la medalla de bronze. Al concurs només hi poden participar vins elaborats amb la varietat garnatxa, una de les varietats més comunes entre les vinyes empordaneses. Els vins que han aconseguit la màxima distinció són: Airam d’Espelt Viticultors, Mas llunes Garnatxa, de Mas Llunes Peralada Només 2015 de Peralada, Sereno de l’empresa La Vinyeta, Sols també de La Vinyeta, Sinols d’Empordalia, Sol i serena de la Cooperativa Espolla, Vins de postal de la Cooperativa d’Espolla i Vinya del metge dels Cellers d’en guilla.

El jurat també ha reconegut tres vins empordanesos més amb la medalla de plata i tres més s’han emportat el guardó de bronze. Aquesta és la quarta edició d’aquest certamen on hi participen centenars de vins d’arreu de Catalunya, Espanya, França, Itàlia o Grècia i que té per objectiu prestigiar la garnatxa de la llista de varietats internacionals i afavorir la promoció de vins de qualitat procedents d’aquesta varietat.

Només hi poden participar vins elaborats amb la varietat garnatxa – en un mínim del 60%- i que tinguin denominació d’origen geogràfic i que siguin procedents de qualsevol país o regió vitivinícola del món. Enguany, per primer cop, els concurs s’ha fet fora de l’estat francès, el país on va néixer aquest certamen.

Des de la DO Empordà assenyalen que la garnatxa és una de les varietat tradicionals de les vinyes empordaneses, juntament amb la carinyena o samsó. Una de les varietats més comuna. Des de fa anys, els cellers empordanesos aposten per les varietats locals com el lledoner – el nom autòcton que es dona a la garnatxa- i que actualment és la varietat més plantada entre els cellers que conformen la DO Empordà. Per exemple, en els darrers cinc anys, un 73% de les noves vinyes plantades són varietats autòctones, majoritàriament la garnatxa blanca i negre.