Olot ret homenatge a Lluís Companys

S’ha instal·lat una escultura al·legòrica sobre la vida i mort de l’expresident al cementiri de la capital de la Garrotxa

Olot ha inaugurat aquest dissabte ‘Per Catalunya!’, l’escultura guanyadora del concurs que va convocar el consistori de la localitat amb motiu del 75è aniversari de l’afusellament de l’expresident Lluís Companys.

L’obra s’ha instal·lat als jardins de l’entrada principal del cementiri d’Olot i ha estat construïda pels arquitectes Marc Torellas i Marta Milà. Tal i com han explicat els seus autors: “preteníem que l’obra interaccionés amb la gent de la ciutat i fos un homenatge a Lluís Companys i tot els catalans”. L’escultura consta de quatre barres verticals d’acer blanc i dues franges de formigó horitzontals.

Les barres estan formades per diverses frases que va dir l’expresident abans de morir afusellat. “Les barres s’enfronten a quatre xapes d’acer negre i rígid, les paraules i la democràcia contra l’opressió i el feixisme”, han explicat els arquitectes. El regidor de Cultura d’Olot, Josep Berga, ha realitzat uns breus parlaments on ha recordat que el projecte per instal·lar aquesta escultura va arrencar el 2014. En total, s’hi van presentar 15 propostes diferents i un jurat va escollir la iniciativa de Torellas i Milà. En principi s’havia d’instal·lar l’any passat, amb motiu dels actes del 75è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys. “No vam voler fer-ho segons el previst perquè coincidia amb diversos comicis electorals i no volíem vincular-ho”, ha explicat el regidor.

L’acte ha comptat amb la presència del portaveu d’ERC a l’Ajuntament d’Olot, Pere Gómez, i Anna Simó, com a representant de la Fundació Josep Irla i diputada al Parlament. La inauguració de l’obra ha coincidit amb el cap de setmana en què es compleixen 77 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Olot, el 7 de febrer del 1939. Posteriorment, s’ha inaugurat l’exposició ‘Art a Olot durant la II República (1931-1939), organitzada per l’Institut de Cultura d’Olot a través del Museu de la Garrotxa i per la Direcció General d’Arxius. La mostra compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, la col·laboració del PEHOC i el COAC i es podrà veure fins el 22 de maig.