ERC de Girona demana explicacions sobre la decisió d'emmudir el campanar de la Catedral

Els republicans volen saber si s'ha escoltat l'opinió dels veïns

Fa pocs dies el govern de Girona ha decidit aplicar l’ordenança de soroll per silenciar les campanes de la Catedral de dos quarts de dotze de la matinada del vespre fins les set del matí.

Aquesta és una decisió que ha causat polèmica i controvèrsia a la ciutat, i això és el que ha motivat al grup d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’Ajuntament a preguntar en relació a aquesta qüestió “per aclarir dubtes i conèixer les raons exactes d’aquesta decisió”.

Aspectes patrimonials i de tradició

La primera constància documentada del so de les campanes data de l’any 540. Per tant, fa 1.476 anys que aquest so forma part de la quotidianitat de la ciutat, un aspecte que Maria Mercè Roca considera “tradicional i d’una importància històrica i patrimonial indubtable”.

És per aquesta raó que la coalició ha preguntat al govern si ha demanat “un informe de patrimoni, de cultura o d’àrees similars de l’administració municipal o d’altres administracions competents per valorar la idoneïtat d’aquesta decisió des d’un punt de vista històric, tradicional i/o patrimonial”. També han preguntat a l’equip de govern “què opina” al respecte d’aquests elements.

Escoltar als veïns

ERC també ha preguntat si s’ha dut a terme “algun procés de consulta als possibles veïns i veïnes afectats per la decisió”, doncs a la premsa només ha transcendit “una sola queixa”, per part d’un Hotel. Roca ha considerat que “cada queixa és important i cal, a més, escoltar l’hostaleria per minimitzar els impactes negatius sobre l’activitat econòmica”, però també ha considerat que “hi ha altres actors implicats, com els propis veïns”. També s’ha referit a les declaracions d’altres establiments hotelers de la zona, assegurant que “no han rebut queixes per culpa de les campanes de la Catedral”.
 
La portaveu del grup ha conclòs que per la “tradició” i per la seva “importància patrimonial” aquest és un tema “molt delicat” que requereix “diàleg i consens amb els veïns”, no “decisions precipitades que han creat una polèmica allà on no n’hi havia”.