L'assassí de Caldes renega ara de la condemna a 21 anys i demana repetir el judici

Antonio Alcaraz denuncia pressions per arribar a un acord

Antonio Alcaraz s'enfrontava a 43 anys de presó per assassinar la cunyada, intentar matar la seva a ganivetades i provocar lesions psíquiques a les dues filles menors d'edat de la víctima mortal perquè tot l'atac va ser davant les nenes. El judici començava dilluns passat, el dia 25 de gener, a l'Audiència de Girona.

A última hora, fiscal, acusació particular i defensa van arribar a un acord que el mateix Alcaraz va acceptar: reconeixia els fets i li imposaven una condemna de 21 anys de presó. Seguint aquest pacte beneït pel mateix processat, Alcaraz va respondre amb un sí a les tres preguntes que li va fer la fiscal: si reconeixia haver matat la seva cunyada, si després va apunyalar també la seva dona causant-li lesions greus i si tot l'atac el va cometre davant les dues filles menors d'edat de la víctima mortal.

Després del reconeixement de l'acusat, les parts van renunciar a practicar la resta de la prova (declaracions de testimonis i perits) i a conclusions tots van demanar 21 anys de presó. La pena que, finalment, l'Audiència de Girona li ha imposat en sentència.

No només va explicitar el seu acord durant l'interrogatori de la fiscal, sinó que va decidir fer servir el dret a l'última paraula per demanar perdó. "Sento haver causat tant mal a tantes persones, en especial a les meves nebodes", va dir Alcaraz.

Ara, però, l'expolicia ha fet marxa enrere. Segons ha avançat el Diari de Girona, Alcaraz ha enviat una carta al seu advocat i al tribunal de l'Audiència de Girona rectificant i assegurant que va acceptar l'acord perquè va rebre pressions del seu propi lletrat i de la fiscal.

A les cartes, escrites a mà des de la presó de Quatre Camins, el condemnat demana "que es revoqui la conformitat" i exposa que dilluns passat va acceptar el pacte per culpa de "la insistència" de la fiscal i del seu advocat.

Segons el relat l'Alcaraz, mentre estava als calabossos de l'Audiència de Girona, el seu advocat el va anar a veure per plantejar-li el possible pacte. Ell s'hi va oposar "insistentment", diu. Després, el lletrat va tornar a baixar acompanyat de la fiscal.

Impel·lit de forma urgent

"Ella m'explica la pena pactada de privació de llibertat, però no la d'inhabilitació, accessòries ni responsabilitat civil i també m'assenyala també les conseqüències de la meva negativa, tenint en compte la pena sol·licitada", explica Alcaraz que afegeix que, tot i dir tres vegades que no, va acabar accedint.

Alcaraz al·lega que pateix un trastorn mental paranoide-obsessiu i que això el va sucumbir a la pressió perquè el seu advocat i la fiscal el van "impel·lir de forma urgent". "Sense tenir ple coneixement del que feia o deia i, per tant, sense ser conscient ni voluntària la meva conformitat", conclou l'expolicia que demana al tribunal que anul·li el judici i es torni a celebrar.

Fonts de l'Audiència de Girona han detallat que encara que la fiscalia, les acusacions i la defensa van arribar a un acord, formalment es va celebrar un judici i es va dictar sentència en base a la prova practicada, encara que al final només va ser la declaració de l'acusat perquè van renunciar a la resta. Per això, ressalta el tribunal, si Alcaraz vol demanar la nul·litat haurà de recórrer la sentència interposant recurs de cassació davant el Tribunal Suprem (TS).

El lletrat d'Alcaraz, Francesc Xavier López, ha explicat que enviarà un escrit al Col·legi d'Advocats de Girona detallant que ha perdut la confiança del client a qui defensava pel torn d'ofici perquè li designi un nou advocat o en pugui contractar un de particular. Segons López, l'expolicia també vol al·legar que el trastorn mental l'afectava en el moment de cometre el crim.

Mentrestant, i seguint indicacions de l'expolicia, López ha demanat a l'Audiència un aclariment de la sentència perquè considera que el relat de fets no s'adequa a la pena. Fins que el tribunal resolgui, no corren dies del termini per presentar recurs al Suprem.