El Trueta arriba als 100 trasplantaments de moll de l'os amb un 80% d'èxit

L'hospital gironí fa aquests tractaments des del 2009

L'hospital Josep Trueta de Girona ha arribat als 100 trasplantaments de moll d'os. Aquest tipus d'intervencions es van començar a fer el 2009, evitant així que pacients amb diferents tipologies de càncers de la sang haguessin de desplaçar-se a Barcelona.

Dels casos tractats, un 80% dels pacients continuen amb vida, una dada que està en la línia dels estàndards de supervivència que presenta la malaltia. El programa va començar amb quatre intervencions el 2009 i el 2015 ja se n'han fet 23.

Els responsables valoren que el projecte està "consolidat" i funciona bé. En els casos tractats a Girona, el trasplantament es fa a través de cèl·lules mare sanguínies del mateix pacient. En cas de necessitar un donant, els casos se segueixen tractant a hospitals de Barcelona.
 

El novembre de 2009 l'Hospital Josep Trueta de Girona va fer el seu primer trasplantament de moll de l'os. Aquestes intervencions es fan en casos de càncers de la sang que afecten tant la sang com la medul·la òssia i els ganglis limfàtics. Segons dades del 2013, a Catalunya es van fer 245 trasplantaments de cèl·lules mares sanguínies del mateix pacient, dels quals 16 a Girona (un 6,5%).

Fins al 2009, els malalts que patien aquest tipus de patologies havien d'anar a Barcelona a tractar-se. De mitjana, aquest tipus d'intervencions requereixen d'unes tres setmanes d'ingrés hospitalari. Ara, però, tot el procediment es pot fer des de l'hospital gironí i això evita molèsties als pacients i els seus familiars.

En aquests anys, el centre ha anat incrementant l'activitat fins arribar a fer 100 intervencions d'aquest tipus. Durant el 2015 es van fer un total de 23 intervencions i, segons el cap del Servei d'Hematologia Clínica de l'ICO Girona, David Gallardo, el projecte està "consolidat" i en un moment de "maduresa" i, per tant, considera que tenen poc marge més de créixer.

A Girona el tipus de casos que es tracten són aquells que es pot fer un autotrasplantament de moll d'os amb cèl·lules del mateix pacient. En els casos de càncers més agressius –sobretot leucèmies amb alt risc de recaiguda- cal recórrer a un donant i la intervenció es fa a Barcelona.

Un 80% d'èxit

En el centenar de casos tractats a Girona, habitualment cal administrar quimioteràpia al pacient per destruir cèl·lules cancerígenes. Aquest tractament és agressiu i afecta el moll de l'os, fins arribar a eliminar-lo. Per això, abans d'arribar a aquest punt els metges extreuen cèl·lules mare sanguínies del pacient (les que encara estan sanes) i les mantenen congelades a 80 graus sota zero.

Un cop el malalt ha acabat el tractament amb quimioteràpia, es tornen a restituir les cèl·lules a través d'una infusió endovenosa i cal que el pacient estigui aïllat durant dues setmanes fins que les cèl·lules tornin a fer la seva funció. En aquest període és molt important evitar infeccions ja que les defenses del malalt són molt baixes.

Segons ha explicat el cap del Servei d'Hematologia Clínica de l'ICO Girona, David Gallardo, el 80% dels casos tractats a l'hospital gironí han acabat bé. Per tant, són pacients que no han patit recaigudes i que actualment segueixen amb vida. El doctor apunta que aquestes xifres estan en la línia dels estàndards que presenta aquest tipus de malaltia. Els pacients sobretot estan afectats per limfomes i mielomes i són un 50% homes i un 50% dones d'edats entre 15 i 70 anys.

"Al Trueta m'han salvat la vida"

Un dels pacients que s'ha sotmès a un autotrasplantament de moll de l'òs és Jose Antonio Repullo, veí de Girona de 49 anys. Al mes de març va anar al metge perquè es trobava cansat i desanimat i això li va encendre les alarmes ja que és un gran aficionat a l'esport i arribava a córrer 20 quilòmetres diaris. Li van diagnosticar un limfoma del mantell i al novembre –després de sis cicles de quimioteràpia- es va sotmetre al trasplantament amb cèl·lules del seu cos que anteriorment li havien extret i congelat.

"Ara em trobo molt bé, animat i feliç perquè al Trueta m'han salvat la vida, no puc estar prou agraït als professionals tan excel·lents que tenim", ha manifestat. El pacient segueix prenent antibiòtics i vitamines però fa vida normal. "Cada dia surto a caminar i ja faig sis quilòmetres diaris", diu sense amagar el somriure.