El Sismògraf d'Olot per primer cop programarà dansa més enllà dels quatre dies de festival

Aquesta edició oferirà una quarantena d'espectacles

El Sismògraf arriba a la setena edició –la segona des que es va convertir en mercat estratègic de la dansa a Catalunya- amb una programació que inclou una quarantena d'espectacles. Per primer cop s'han programat 8 "rèpliques", muntatges que no es faran el cap de setmana del 31 de maç al 3 d'abril i que portaran la dansa a la capital garrotxina abans que comenci el festival i els mesos abril, maig i agost.

Entre les propostes, destaquen noms molt coneguts com la companyia Mal Pelo que portarà 'El cinquè hivern', Cesc Gelabert amb 'Foot-ball' i companyies de renom internacional, com la danesa Hello!esarth amb 'Life in the universe', un muntatge que proposa als espectadors endinsar-se a la natura equipats amb uns auriculars des d'on reben instruccions.

La directora artística del festival, Tena Busquets, destacava també la proposta de la companyia espanyola La Veronal amb el muntatge 'Siena Site'. Es tracta d'una adaptació en petit format de l'espectacle 'Siena' que ha tingut molt bona acollida internacional. La idea, segons Busquets, és poder portar el muntatge a teatres petits de Catalunya gràcies a aqueta nova versió urbana.

Cinc estrenes

La programació inclou cinc estrenes, totes coproduccions amb el festival. Es tracta de 'Bailamos' d'Inés Boza, SenZa TeMPo & Giulia Valle; 'Follow the leader' de XeviXaviXou, basat en la idea dels fans i el preu de la fama; 'Si sabes lo que hay' de la Fundación Collado-Van Hoestenberghe, 'Espheres' del Moviment Lantana i finalment 'Etherfeel fest' d'Strada Aerial Show. Aquest últim muntatge de dansa aèria serà l'acte de cloenda del diumenge amb una posada en escena de 16 ballarins enfilats en una estructura gegant on també hi haurà pols de colors.

A nivell internacional, es podrà veure l'últim muntatge de la companyia danesa Hello!earth de nom 'Life in the universe' restringit a una trenta d'espectadors i amb un bosc com a escenari. Per la seva banda la companyia francesa Bivouac portarà 'A corps perdus' amb dansa acrobàtica, dansa i circ que es farà a la plaça de braus d'Olot.

El benestar com a fil conductor

La relació de la dansa amb el benestar és el fil conductor d'aquesta nova edició que comptarà amb activitats relacionades en aquest àmbit. La idea és obrir el festival a altres professionals com el sanitari o també a persones en risc d'exclusió social, malalts o esportistes per aconseguir "eixamplar" i arribar a aquell públic que no acostuma a veure espectacles de dansa. Així per exemple s'organitzarà una jornada de dansa i salut per a professionals del món sanitari amb dues activitats: un taller amb el coreògraf Cesc Gelabert i la presentació de projectes relacionats amb la dansa i la salut.

Un festival estratègic

Aquest és el segon any que el Sismògraf es converteix en mercat estratègic de la dansa a Catalunya amb el suport del Departament de Cultura. Això permetrà reunir artistes i professionals del sector per generar nous contactes i possibles contractacions. L'any passat hi van participar uns 150 professionals nacionals i internacionals i es van superar els 11.000 espectadors.

El director de Creació i Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat, Jordi Sellas, ha subratllat la importància d'aquest festival que té el repte d'acostar la dansa com a una disciplina que ho es tot "menys complicada, inaccessible i difícil". I ha recordat que encaixa de ple en el programa integral de dansa que impulsa la Generalitat i que "no és un bolet d'un dia" sinó que s'ha cregut convenient de convertir-lo en mercat estratègic per la feina que s'ha fet durant anys.

El sismògraf té un pressupost de 350.000 euros i està organitzat pel Departament de Cultura i l'Ajuntament d'Olot alhora que compta amb el suport de la Diputació de Girona. També treballa estretament amb altres espais com el Mercat de les Flors i altres esdeveniments culturals.