Ensenyament no permetrà fer ESO a l'escola Nou de Quart

Aquest curs és el primer cop que arriben fins a sisè de primària

El Departament d'Ensenyament ha tancat la porta a la proposta dels pares i professors de l'escola Nou de Quart (9d4t) que volen que els seus fills puguin fer l'ESO al centre. Aquesta escola, nascuda el 2008, segueix una metodologia singular que adapta els continguts al ritme d'aprenentatge de cadascun dels alumnes i, enguany, arriba per primer cop fins a sisè.

En una reunió aquest matí, Ensenyament ha comunicat als pares que, com a mínim, cal esperar a veure els resultats de tres generacions abans de considerar l'opció de fer la secundària al mateix centre i seguint el mateix mètode. Per contra, proposa la creació d'una comissió de seguiment entre l'escola, l'institut de Vilablareix (on han d'anar els nens de Quart) i la inspecció per tal d'anar avaluant el projecte. Membres de la Plataforma de continuïtat 9d4t s'han reunit aquest matí amb representants del Departament d'Ensenyament per traslladar-los la seva proposta. A la reunió hi ha assistit el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament en funcions, Albert Bayot, i qui serà el seu substitut en els propers dies, Josep Polanco, conjuntament amb la inspecció del propi departament.

L'escola segueix una metodologia singular, que s'anomena 'slow', i que respecta el ritme d'aprenentatge de cada alumne. Aquest curs és la primera vegada que una promoció formada amb aquest sistema acaba i ha d'abandonar l'escola per anar a l'institut de Vilablareix a cursar la secundària amb un mètode totalment diferent al que han seguit fins ara. En el sistema de l'escola de Quart, per exemple, no existeixen les assignatures sinó que es treballa per projectes i racons de forma més personalitzada.

Segons ha explicat la portaveu de la plataforma, Eva Maria Trias, Ensenyament vol resultats abans de decidir si accepta la proposta dels pares i mestres. "Ens diuen que ens esperem dues o tres generacions, això no és una bona solució perquè el que volem és la continuïtat del nostre projecte i que els nens no hagin de patir un trencament de mètode anant a l'institut tradicional el curs que ve", ha lamentat Trias.

D'altra banda, el departament ha emès un comunicat on explica que calen uns "requeriments legals, tècnics i organitzatius" per poder atendre la demanda de l'escola i confirma que cal esperar "un temps no inferior a tres cursos" per consolidar el projecte 'slow'. Per contra, ofereixen la creació d'una comissió de seguiment formada per l'escola, l'institut de Vilablareix (on han d'anar els nens de Quart) i la inspecció per tal d'anar avaluant el projecte. Els pares també hi podran participar.

Els pares mantindran les mobilitzacions

Aquesta opció no satisfà els pares que aquest vespre es troben en assemblea per parlar de la situació. No descarten noves mobilitzacions per visualitzar la seva reclamació. Des del Departament d'Ensenyament remarquen que s'ha ofert als pares la possibilitat de "no renunciar a la consecució de la demanda en un futur".