Girona viu la seva festa major d’hivern amb la 5a edició del ‘Girona 10’

Enguany s'han estrenat les visites teatralitzades

La fred d’aquest diumenge no ha estat un impediment i centenars de persones s’han disfressat i han sortit a córrer en la primera cursa de Carnestoltes que s’ha fet a Girona. La cursa s’ha convertit en el tret de sortida de les activitats programades per la darrera jornada del 5è ‘Girona 10’. Durant tot el cap de setmana, la ciutat s’ha convertir en un formiguer i milers de persones han pogut gaudir de la quarantena d’activitats organitzades per a totes les edats i, els més afortunats, dels típics menús i nits d’hotel a deu euros.

La campanya va néixer com una proposta de l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració ara fa cinc anys per promocionar la vila. Amb el pas del temps, el certamen ha anat incorporant més i més activitats que, finalment, li han acabat atorgant el títol de “la festa major d’hivern” de la ciutat. Un guardó que llueixen amb honra, tal i com ha explicat aquest diumenge el president de l’associació gironina, Josep Carreras. “Si ho he de definir amb una paraula, seria satisfacció”, ha assenyalat referint-se a la cinquena edició d'aquest esdeveniment.

Tot i que la valoració de l’afluència de persones i l’impacte econòmic es farà un cop hagi finalitzat la campanya – i es donaran a conèixer totes les dades el proper dimarts- Carreras ha valorat molt positivament aquesta cinquena edició. Segons ha detallat, la majoria dels hotels de la ciutat han superat el 90% d’ocupació mitjana durant el cap de setmana, principalment la nit de dissabte. A part, els restaurants de la ciutat han hagut de treballar a fons perquè s’han servit més menús de l’habitual i en comparació amb altres anys d’aquest projecte.

“Hem fet un salt qualitatiu, cada cop són més entitats que sumen el seu granet de sorra. Nosaltres el que volem és que es parli de Girona i així s’ha fet”, ha comentat el president de l'associació impulsora del projecte. “Els restaurants que feien un torn n’han fet dos i els que en feien dos han hagut de servir més menjar, en dos i mig o tres torns”, ha assenyalat Carreras. Pel que fa als hotels, el president ha remarcat que la ciutat només compta amb poc més de 3.000 places hoteleres i el sorteig ja n’aglutinava 1.600. "Tinc coneixement que la resta de places, fora de la campanya, també s'han anat omplint", ha afegit.

Durant tres dies, la ciutat ha comptat amb activitats diverses com paradetes, exposicions de cotxes de rally, concursos de dibuix, sessions de zumba, paleotraining, botigues, mercats d’artesania i alimentació, tallers, visites al castell de Montjuïch, tastets gastronòmics al Mercat del Lleó, espectacles musicals per menuts i no tant petits, o les visites nocturnes tematitzades per la Catedral de Girona, una activitat nova d’aquest any que ha rebut una gran afluència de públic. Segons ha explicat Carreras, nomé quedaven algunes entrades lliures per la jornada d’aquest diumenge.

Gran ventall d'activitats

Un gran ventall que ha encantat a la majoria dels visitants que han passat per la ciutat. Un exemple és en Toni Dalgo, d’Olot, que va aconseguir una nit d’hotel a només deu euros. “Feia temps que no veníem a Girona i ahir vam tenir problemes per poder trobar un restaurant per menjar, estava tot ple!. Això vol dir que hi ha molta afluència de gent i vida. M’ha agradat i hi tornaré l’any vinent”, ha explicat. Per la seva banda la Lourdes, de Badalona, ha comentat que fa anys que visita Girona durant l’estiu o a la primavera, sobretot durant la mostra ‘Temps de Flors’, i que enguany han tingut sort i han pogut gaudir d’un menú i una nit d’hotel a un mòdic preu. “Ens van tocar les dues coses i ho hem aprofitat. No només pots visitar Girona sinó tots els voltants i pots anar als museus i gaudir de música”, ha comentat.

D’altres, com la Eulàlia que venien des de Barcelona amb la família, desconeixien la campanya fins que van arribar a Girona. “Ens ha agradat tornar a la capital gironina, ens sembla molt interessant el projecte de promoció turística i l’any vinent ens apuntarem al sorteig segur!”, ha subratllat.

Des de l’organització, Carreras ha volgut agrair l’esforç de tots els agents i sectors implicats – des d’entitats, l’ajuntament de Girona o els cinemes de la ciutat- per tirar endavant aquesta edició. Tot i això, ha lamentat les crítiques que han rebut per part d’alguns ciutadans gironins. “Personalment em produeixen mal i lamento que no tothom ho vegi amb els nostres ulls, amb l’alegria, la il·lusió i la feina que comporta. Tenim més de 50.000 inscrits”, ha detallat el president. Per això, volen asseure’s amb tots els agents implicats en aquesta campanya, analitzar les percepcions dels visitants que han participat en el sorteig i han visitat Girona, per veure com es pot millorar o quin camí ha de prendre ‘Girona 10’ de cara als pròxims anys.