Escorcollen un habitatge a Lloret en una investigació contra un portal neonazi a Internet

Hi ha dos detinguts a Alemanya i tres acusats més

La policia ha escorcollat un habitatge a Lloret de Mar (Selva) en el marc d'una investigació internacional contra un portal de propaganda neonazi. Segons ha informat la Fiscalia Federal d'Alemanya, que és qui instrueix el cas, s'han detingut els dos ideòlegs de la web i hi ha tres acusats més vinculats amb el portal.

La pàgina, 'Altermedia Deutschland', difonia de manera "massiva i sistemàtica" missatges d'oci contra els estrangers, proclames xenòfobes i racistes, salutacions i consignes nazis prohibides i, a més, negava l'Holocaust. La investigació també s'ha estès fins a Rússia perquè era en aquest país on els artífex del web hi tenien el servidor per evitar que se'ls pogués rastrejar amb facilitat. Les autoritats russes, després de rebre la petició de Berlín, ja han desconnectat el servidor i el web no està operatiu.

Les detencions dels dos ideòlegs del portal neonazi, una dona de 47 anys i un jove de 27, s'han fet aquest mateix dimecres. Agents de la Investigació Criminal Federal alemanya, però, ja feia una setmana que els buscaven, després que un jutge d'instrucció del Tribunal Federal va dictar-ne l'ordre de detenció.

La Fiscalia Federal, en un comunicat, assegura que els detinguts eren els artífexs del portal de propaganda neonazi 'Altermedia Deutschland'. Des d'aquesta web, com precisa la fiscalia, s'hi difonien de manera "massiva i sistemàtica" continguts que incitaven a l'odi, al racisme i a la xenofòbia. En concret, es feien crides a la violència contra els estrangers que viuen a Alemanya, es denigraven persones per motius de creença religiosa o raça i s'exaltaven consignes nazis prohibides.

El fil de la investigació que ha permès detenir els creadors del portal ha arribat fins a la Costa Brava. Aquí, seguint les directrius de la Fiscalia Federal alemanya, la policia ha escorcollat un habitatge de Lloret de Mar (Selva).

A més, la recerca també s'ha estès fins a Rússia. I és que, per evitar que els poguessin rastrejar a través de la xarxa, els dos detinguts havien situat en aquest país el servidor que alimentava la web neonazi. Ara, les autoritats de Moscou ja l'han desconnectat i la pàgina 'Altermedia Deutschland' ja no està activa.

A Alemanya, la policia ha fet escorcolls als estats federats de Renània del Nord-Westfalia, Baden-Württemberg, Berlín i Turíngia. Els dos detinguts passaran entre avui i demà a disposició judicial del Tribunal Federal, que decidirà si ingressen o no a presó.

L'autoritat judicial alemanya alerta que el contingut de la pàgina neonazi "es distribuïa arreu del món i era d'accés lliure" i que, per tant, podia "encoratjar altres extremistes d'extrema dreta a cometre delictes". S'estan investigant també els comentaris que els internautes havien deixat a la pàgina web per veure si poden ser constitutius de delicte.