Breda aprova per unanimitat declarar persona non grata el rei Felip VI

L'ajuntament tampoc participarà en cap acció que suposi un reconeixement de la monarquia espanyola

El rei Felip VI és persona non grata al poble de Breda (Selva). També ho és qualsevol altre representant de la monarquia espanyola. Aquesta és la decisió que, per unanimitat, va prendre el ple d'aquest municipi dilluns al vespre. La moció, presentada per ERC, argumenta que el monarca, en tant que cap del Regne d'Espanya, "representa la màxima figura institucional d'un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya".

Entre d'altres, en la part expositiva es diu que la monarquia representa una valors "completament allunyats de la igualtat entre ciutadans" i qualifica de "falta de respecte institucional" que Felip VI es negués a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè li comuniqués el nomenament del nou president de la Generalitat. De fet, l'alcalde del municipi, Dídac Manresa (ERC), ha reconegut que fa ser aquest fet el que els va animar a presentar la moció.

Segons els republicans, Felip VI ha adoptat una postura "no neutral" envers el procés polític que viu Catalunya i ho comparen amb d'altres monarquies com la britànica, que sostenen que sí va mantenir una "neutralitat institucional" respecte el conflicte entre Escòcia i el Regne Unit.

Per tot plegat, el ple va acordar per unanimitat declarar persona non grata el monarca Felip VI i qualsevol altre membre de la monarquia espanyola perquè consideren que, en tant que representants de l'Estat, impedeixen "el lliure exercici del dret a decidir".

L'acord també recull que el consistori evitarà participar de qualsevol acció que suposi un reconeixement a la figura de Felip VI o de la monarquia espanyola. El contingut de la moció i els acords adoptats es comunicaran a la Casa Reial.

"És una moció de caire polític i simbòlic, és una manifestació col·lectiva del municipi per rebutjar una figura institucional que no ens representa, creiem que les formes de la monarquia no són adequades al segle XXI", ha manifestat l'alcalde. Breda ja va aprovar el mandat passat una moció que declarava el municipi antimonàrquic però, llavors, no va comptar amb el suport de tots els grups.

Acord també a Girona

Breda va aprovar aquesta moció mentre que un altre ple de la demarcació, aquest cas el de Girona, tirava endavant un acord també contrari a la Casa Reial. En el cas de la capital, es va acordar retirar les condecoracions al rei Felip VI atorgades fa gairebé 40 anys i també instar la Fundació Princesa de Girona a canviar el nom. La proposta d'ERC-MES i la CUP (que va comptar amb les abstencions de CiU i PSC) era que la fundació privada passi a dir-se Carles Rahola. També es demana a l'Estat que demani la retirada del títol de 'Princesa de Girona' perquè consideren que no representa a la ciutat.