21 anys de presó per a l'expolicia que va matar la cunyada i va apunyalar la dona

"Sento haver causat mal a tantes persones", ha dit l'acusat

L'acusat ha respost amb un sí a les tres preguntes que li ha fet la fiscal: si reconeixia haver matat la seva cunyada, si després va apunyalar també la seva dona causant-li lesions greus i si tot l'atac el va cometre davant les dues filles menors d'edat de la víctima mortal. Antonio Alcaraz ha reconegut així els fets i fiscalia, les dues acusacions particulars i la defensa han pactat una condemna de 21 anys de presó. Inicialment, Alcaraz s'enfrontava a una pena de 43 anys.

Al final del judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, Alcaraz ha utilitzat l'última paraula per demanar perdó. "Sento haver causat tant mal a tantes persones, en especial a les meves nebodes", ha dit el processat. A la sala de vistes de l'Audiència de Girona hi havia familiars de les víctimes que han encaixat les disculpes amb llàgrimes o insultant l'acusat dient-li "fill de puta" i "tan de bo et moris".

El 28 de maig del 2013, Antonio Alcaraz va anar fins a casa del seu germà perquè sabia que havien acollit la seva dona, amb qui estava en procés de separació. El matrimoni portava 28 anys junt, vivia a Vilablareix (Gironès) i tenia dos fills en comú. L'acusat, que havia estat Policia Municipal, no acceptava la ruptura i estava convençut que la seva cunyada havia convençut la dona perquè se'n divorciés.

El crim va tenir lloc a primera hora del matí. Cap a tres quarts de nou, la dona i la cunyada marxaven de la casa de Caldes de Malavella amb el cotxe. Al vehicle també hi anaven les filles de la víctima, que aleshores tenien 6 i 10 anys, que anaven a escola. Abans de marxar, i mentre eren al garatge, la cunyada va tornar un moment a dins la casa perquè s'havia deixat una jaqueta, i va demanar a la seva filla gran que, mentrestant, accionés la porta amb el comandament.

Aquest era el moment que esperava Antonio Alcaraz per actuar. L'expolicia havia fet guàrdia davant la casa amb el seu cotxe, esperant a què s'obrís la porta del garatge. Quan això va passar, va pujar la rampa d'accés amb el cotxe "a gran velocitat" i va entrar dins el garatge, amorrant-se a l'altre vehicle.

Aleshores, l'acusat va baixar del cotxe i, esgrimint un ganivet de 25 centímetres de fulla, va anar de dret cap a la seva cunyada, que acabava de tornar de dins la casa. L'expolicia va fer cas omís dels crits de la víctima, que li va dir horroritzada: "Antonio, sisplau, que hi ha les nenes al davant".

Alcaraz, per tota resposta, va cridar: "Tu calla, que tens la culpa de tot". I sense que la cunyada pogués reaccionar, li va assestar "una profunda ganivetada a l'alçada del coll". Mentre la cunyada, ferida de mort, intentava caminar cap a la porta del garatge, el processat es va girar cap a la seva dona.

Li va clavar dues ganivetades al coll i al pit mentre li deia: "Ho veus, ja t'ho havia dit, no m'has fet cas!". Després, Alcaraz va tornar a atacar la cunyada amb el ganivet. Li va donar dues punyalades més al coll, que la van fer desplomar morta sobre el terra del garatge.

Mentrestant, la dona d'Alcaraz s'estava taponant les ferides amb les mans en un intent de contenir l'hemorràgia. La dona va suplicar a l'expolicia que la portés a l'hospital i l'acusat hi va accedir. La va fer pujar al seu cotxe i la va portar fins al Santa Caterina de Salt (Gironès), deixant les dues nenes petites -que ho havien presenciat tot- a l'habitatge de Caldes de Malavella.

Assassinat i lesions

L'expolicia va ser detingut el mateix dia del crim i, des d'aleshores, es troba en presó preventiva. La fiscal del cas, Sandra Maria Fagil, les acusacions particulars, representades pels lletrats Samuel Garcia-Quintas i Anna Tomàs, i la defensa, encapçalada per l'advocat Francesc Xavier López, han pactat 21 anys de presó; 15 per assassinat, 2 per lesions amb instrument perillós i 4 per dos delictes de lesions psíquiques.

El lletrat de la defensa creu que és "un bon acord" sobretot perquè Alcaraz no ha negat mai els fets i per evitar un mal tràngol a les famílies perquè es preveia un judici llarg i dur, sobretot per a les nenes menors d'edat. "Nosaltres creiem que en el moment dels fets va patir un trastorn mental i que no era la mateixa persona que després va portar la seva dona fins a l'hospital per intentar salvar-li la vida", ha explicat l'advocat.

No li han apreciat cap alteració psíquica però sí li apliquen un atenuant de confessió i un agreujant de parentiu. En matèria de responsabilitat civil, haurà d'indemnitzar les víctimes i els seus familiars amb 308.000 euros.