Restauraran més pintures murals de l’església de Sant Martí de Palafrugell

S’han recopilat més de 14.000 euros per continuar els treballs que van arrencar l’any passat

Aquest diumenge a la tarda s’ha portat a terme la presentació tècnica de la primera fase dels treballs de restauració de les pintures murals de l’església parroquial de Sant Martí de Palafrugell. Un acte que ha reunit a més de 200 persones i que ha comptat amb les explicacions d’una de les restauradores, Imma Brull de l’empresa 4Restaura, encarregada dels treballs i que ha detallat els processos tècnics que van portar a terme per retornar la vivesa i l’esplendor a aquestes pintures.

L’actuació es va fer entre el mesos de maig i juliol de l’any passat i va permetre recuperar els murals situats a la part central de l’absis, al presbiteri, en un ull de bou i en un sector de l’anomenada Capella Fonda. La intervenció va consistir en la neteja de les superfícies, reparar les esquerdes, recompondre les parts danyades i fixar els pigments perquè no es deterioressin. A part dels murals, també es van restaurar una sèrie d’imatges a les columnes del presbiteri i, posteriorment, es van il·luminar per visibilitzar-les més.

Les pintures reformades són obra de l’artista Guillem Soler Gatvillaró que va néixer el 1905 a Tarragona però que va viure gran part de la seva vida a Barcelona, on va morir el 1971. Soler va realitzar les pintures per encàrrec de l’antic mossèn de la parròquia, Josep Bosch, que volia tornar a fer lluir l’església després dels incendis que s’hi van produir arran de la Guerra Civil.

En concret, les pintures que decoren l’església daten de la postguerra i, amb elles, el mossèn Bosch volia recompensar la pèrdua del gran retaule major i de bona part del tresor artístic del temple, que va cremar a principis de la Guerra Civil. El religiós va encarregar l’obra a Guillem Soler perquè el pintor tenia un estil renaixentista que encaixava amb l’ideal artístic i estètic del rector. Soler era un gran dibuixant i dominava la tècnica del fresc, un estil que va aplicar mentre pintava el Seminari Major i l’absis de l’església del Mercadal de Girona.

Els treballs a l’església de Sant Martí de Palafrugell van començar l’estiu del 1943 i van allargar-se set anys. L’any 1950, amb la mort del mossèn Bosch, el projecte artístic va quedar interromput, les pintures inacabades, i no es van reprendre. Durant els anys que Soler va estar a Palafrugell, també va pintar el presbiteri de l’església de Llafranc, la capella del col·legi de les monges i a Begur va pintar el baptisteri de l’església parroquial.

Actualment, les obres es trobaven en molt mal estat a causa de les humitats, les filtracions d’aigua i el fum dels ciris que anteriorment ornamentaven aquest espai de culte. Així es va detectar en un estudi que va encarregar la mateixa parròquia ara fa dos anys. Davant d’això i atesa la magnitud de la feina – ja que les pintures omplen bona part de les parets i voltes del temple- es va decidir que es portaria a terme una restauració completa però per etapes, segons els diners que disposessin.

En aquest sentit, i per tal de tirar endavant la primera fase dels treballs – que van tenir un cost de més de 15.000 euros- la parròquia va impulsar diferents activitats i iniciatives per recollir fons com col·lectes entre els feligresos o una exposició i venda de quadres d’artistes locals que es va fer durant els mesos de gener i febrer de l’any passat. A part, també es van anar recopilant totes les donacions voluntàries que van portar a terme els ciutadans, feligresos i empreses de la vila.

L’acte de presentació de la primera etapa dels treballs ha comptat amb l’actuació de dues de les corals de Palafrugell, Nit de Juny i Mestre Sirés, que han interpretat diverses cançons del seu repertori.

La segona fase dels treballs començarà aquest febrer

Ha estat durant aquest acte on s’ha donat a conèixer que aquest mes de febrer arrencarà la segona fase dels treballs de restauració i que es focalitzarà en dos dels sis plafons situats al costat del plafó central al presbiteri. “Començaran d’immediat perquè el projecte ja s’ha encarregat”, ha detallat el mossèn de la parròquia, Felip Hereu. “Fins i tot intentarem fer un tercer plafó, la meitat dels 7 que hi ha; són unes pintures gegants que cobreixen tota la paret fins a la clau de volta”, ha afegit.

Unes actuacions que costaran uns 14.000 euros i que, com l’anterior vegada, es costejaran gràcies a les donacions voluntàries de la població. “La gent s’ha interessat molt en el projecte, hi col·laboren”, ha explicat el rector. Posteriorment, un cop hagin analitzat l’afluència d’assistents a l’acte d’aquest diumenge i després de veure els fons de què disposen, es plantejaran tirar endavant més fases de restauració i més iniciatives per recollir fons econòmics.

“Encara queda tota la Capella Fonda i més elements del presbiteri com la cúpula o altres dues capelles més de l’església”, ha comentat Hereu. “El que tenim hem d’estimar-ho i una forma de fer-ho és restaurar-ho perquè llueixi i faci bonic. Que l’església, en entrar-hi, sigui un llibre obert de catequesi on els adults puguin explicar als petits què és cada imatge”, ha conclòs.