Cauen un 8,6% els delictes i faltes comesos a Girona durant el 2015

La Policia Municipal diu que continuaran treballant per reduir la sinistralitat viària

El nombre de delictes i faltes comeses a la ciutat de Girona continua disminuint. Així ho ha assegurat l’intendent en cap de la Policia Municipal de Girona, Josep Palouzié, aquest dissabte en la commemoració de la Diada del cos que ha comptat amb l’assistència del conseller d’Interior, Jordi Jané, i la presència per sorpresa de l’exalcalde de la ciutat i president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Segones les dades del cos, el nombre d’il·lícits penals ha caigut un 8,6% durant el 2015 i s’han reduït tant el nombre de delictes contra el patrimoni com els fets contra les persones, que han passat de 983 a 857.

Tot i això, des del cos assenyalen que posaran tots els esforços per rebaixar l’accidentalitat viària que ha reputat durant el 2015. En aquest sentit, ja s’ha avançat que s’instal·larà un radar fixe per controlar la velocitat a la ciutat.

L’acte ha reunit a més de 200 persones a l’Auditori de Girona. Entre els assistents diverses cares conegudes com el cap de la Regió d’Emergències de Girona, Enric Cano, el president de l’Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, el portaveu del PPC, Enric Millo, la regidora popular a l’Ajuntment de Girona, Concepció Veray, membres de la Guàrdia Civil, de les forces armades, efectius de Protecció Civil i d’altres cossos d’emergències. L’acte també ha comptat amb la presència del nou alcalde de la ciutat, Albert Ballesta, que s’ha estrenat en el seu nou càrrec tot destacant la importància de la feina dels agents i assenyalant que li “feia molt de goig” participar en l’esdeveniment.

A més, i per sorpresa, ha aparegut durant l’acte l’exalcalde de Girona i president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha explicat que tot i que volia descansar aquest cap de setmana no “s’ha pogut estar” d’assistir a la Diada, i ha agraït l’esforç de tots els policies.

Tot i això, la gran majoria dels assistents que omplien la sala, eren agents de la Policia Municipal de Girona i familiars que han volgut acompanyar els seus éssers estimats en aquest dia tan especial. L'acte, que a diferència d’altres anys s’ha fet a l’Auditori de Girona, ha arrencat amb la reproducció d’un vídeo explicatiu de les diverses seccions del cos. Posteriorment, l’intendent en cap de la Policia Municipal de Girona, Josep Palouzié, ha donat a conèixer les xifres de delictes i faltes que s’han comès durant l’any passat. Seguint amb la tònica de disminució de l’activitat delictiva que es porta registrant durant els darrers set anys, aquest 2015 s’han reduït en un 8,6% el nombre de delictes i faltes que s’han comès a la ciutat, en concret, s’ha passat de 8.026 a 7.333.

Pel que fa als delictes contra el patrimoni, s’han reduït en un 8,4%, de 6.517 a 5.972. Pel que fa als fets contra les persones s’han registrat 126 delictes menys, un 13% menys en comparació amb les xifres del 2014. “Hem passat de 983 a 857. A títol d’exemple els diré que hem registrat 49 estrebades aquest 2015, una desena menys que el 2014 quan se’n van cometre 63”, ha anat desgranant Palouzié.

L’intendent en cap també ha volgut destacar el nombre de denúncies que s’han interposat a persones que consumien droga a la via pública. “N’hem interposat 798 i hem incauta més de 10 quilograms de haixix i 6 de marihuana en diverses actuacions”, ha comentat.

Tot i les bones xifres pel que fa al nombre de delictes, l’accidentat viària a la ciutat no disminueix. En concret, durant el 2015 s’han registrat 37 accidents de trànsit més a Girona en comparació amb el 2014. Si parlem amb xifres globals, ara fa dos anys es van registrar un total de 1.465 accidents de trànsit i l’any passat van augmentar fins a 1.502. Tot i això, el nombre de víctimes ha estat inferior, 34 ferits menys que el 2014. Cal recordar que durant aquest any passat, un jove motorista va morir en perdre el control de la seva moto mentre circulava pell barri de Montjuic.

És per això, que Palouzié no ha dubtat a l’hora d’assenyalar que continuaran treballant, posaran el focus i faran més controls per reduir la sinistralitat viària a la ciutat, una de les principals “lacres” de la societat. En aquest sentit, el regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament de Girona, Joan Alcalà, ha comentat que tenen previst instal·lar un radar fixe per controlar la velocitat dels vehicles. El regidor, però, no ha donat més detalls d’on es col·locarà aquest nou aparell.

403 controls d’alcoholèmia a més de 4.000 conductors

Durant aquest 2015, els agents de la Policia Municipal de Girona han realitzat 403 controls d’alcoholèmia a més de 4.000 conductors. També s’han fet 86 controls de velocitat a més de 80.000 vehicles.

Pel que fa a l’àmbit de convivència ciutadana i ús de l’espai públic, durant el 2015 s’han portat a terme més de 47.000 actuacions que han generat un total de 1.442 denúncies. Gran part d’elles, 191, han estat a persones que consumien begudes alcohòliques al bell mig del carrer, 76 pel que fa a persones que feien les seves necessitats fisiològiques en espais públics, 125 per aldarulls a la via pública, 76 a persones que van embrutir els carrers, 87 denúncies per infeccions relacionades amb la tinença de gossos i 189 per molèsties o sorolls en domicilis de la ciutat.

D’altra banda, l’Oficina d’Atenció a la Víctima - que va néixer el passat 2005 i que atén persones que han patit fets greus relacionats amb la seguretat- des de víctimes masclistes a accidents de trànsit, ha efectuat 1.240 actuacions. “Es tracta d’una secció pionera que dóna auxili a persones que ho necessiten i moltes altres viles veïnes en veure la nostra unitat, han seguit el nostre exemple”, ha comentat l’intendent en cap.

Finalment Palouzié també ha volgut destacar l’Oficina de Mediació, en funcionament des de fa sis anys, i que durant l'any passat va atendre 503 persones per conflictes diversos com problemes amb la convivència veïnal o familiar. “Som el referent municipal del servei de mediació de la Generalitat i és una eina de solució de problemàtiques que manté una taxa de resolució molt alta”, ha assegurat.

Tant el regidor de Seguretat, com l’alcalde de la ciutat, Albert Ballesta, o el conseller d’Interior, Jordi Jané, han posat en valor la feina dels agents del cos policial. En aquest sentit, Jané ha assegurat que Girona és “una ciutat segura”. Per la seva banda, Alcalà ha volgut deixar clar la intenció de l’equip de govern d’ampliar el nombre d’efectius de la plantilla. “Confio que aquest any puguem incrementar el nombre d’agents com també dotar el cos de noves eines informàtiques per poder realitzar la seva feina”, ha assenyalat.

Més d’una quarantena de distincions

L’acte també ha servit per lliurar més d’una quarantena de distincions i guardons al mèrit policial. El comissari en cap del cos dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, l’intendent major de la Policia Local de Terrassa, Joan Antoni Quesada, el comissari de la Policia espanyola, José Jacinto Pérez, i el tinent coronel de la Delegació de Defensa a Girona, Josep M. Santodomingo, s’han emportat les creus d’honor al mèrit policial.

En l’àmbit de la creu al mèrit en la categoria argent, el cambrer d’un restaurant de la ciutat, Mauricio Campuzano, s’ha emportat aquest guardó per la seva implicació en la defensa de la seguretat pública quan va intervenir i va detenir l’autor d’un robatori tot i que ell mateix va resultar ferit.

D’altra banda, l’agent Miquel Angel Cifuentes, el responsable de seguretat d’un establiment, Victorino del Valle Dabau, el caporal Rafael Aguilera, els agents Jordi Bosch, Jordi Vallès, Ana Belén, Felip Vea, Josep Manel Marfil i Esteve Tàpies; s’han emportat la creu al mèrit policial en la categoria de bronze per les seves actuacions en defensa de la seguretat pública o detenint algun delinqüent o fugitiu. En alguns casos, els agent es trobaven fora de servei en el moment dels fets. Destaca el cas del caporal Rafael Aguilera que va treballar per enxampar un fugitiu romanès a qui constaven requeriments de recerca, detenció i extradició per part de les autoritats franceses o els agents Jordi Bosch i Jordi Vallès que van resultar ferits mentre intentaven atrapar un home que va saltar-se un control rutinari de trànsit.

A part, també s’han entregat diplomes al mèrit professional a títol col·lectiu a la Unitat de Trànsit del cos dels Mossos, la Unitat Canina de la Policia Local de Salt, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona i diplomes al mèrit professional a títol individual al cap de la secció de Consum de la Generalitat a Girona, Joan Surós, la sotsinspectora Irene Alcaide o les agents Anna Bosch i Manel Montes que van treballar en el cas de la mort d’una mare i les seves dues filles a finals del 2015, entre molts d’altres.