Ballesta: 'Em sento totalment legitimat per ser alcalde de Girona'

CDC assegura que l'encàrrec és temporal

Després de dies d'especulacions i negociacions a porta tancada, aquest dimecres els protagonistes de la negociació per convertir Albert Ballesta en alcalde de Girona han explicat el perquè de la seva decisió. Ho han fet en una roda de premsa a la seu de CDC on han volgut donar una imatge d'unitat i on han participat representants de CDC, Demòcrates, Avancem, Reagrupament i també els regidors de l'equip de govern.

Per una banda, el president local de CDC a Girona, Joan Bagué, ha reconegut que el substitut de Puigdemont no s'ha escollit de manera "ràpida i automàtica" i que ha calgut negociar-ho perquè ningú esperava que Carles Puigdemont marxés a presidir la Generalitat. "Ha estat un fet excepcional i imprevisible", ha subratllat.

Segons ha assegurat, s'ha prioritzat en tot moment la ciutat "abans que l'interès de partit". "El nostre objectiu és el de portar a bon terme el programa de govern en comú amb totes les forces i hem buscat el perfil adequat", ha manifestat. Bagué ha remarcat que Ballesta és advocat, té les oposicions de secretari municipal i té una trajectòria llarga a l'administració. Fins i tot, ha desvetllat que havia rebut propostes per anar "més amunt" al Govern de la Generalitat que ha descartat per assumir l'alcaldia de Girona. Fins ara, era delegat d'Interior a Girona.

Les primeres valoracions de Ballesta

El candidat de CiU a l'alcaldia, Albert Ballesta, ha assegurat que se sent "totalment legitimat" davant els ciutadans per assumir el càrrec. Per justificar-ho, s'ha remès a la llei electoral de 1985. Segons ha manifestat, aquesta llei determina que les llistes a les eleccions municipals són "tancades i bloquejades" i, per tant, els ciutadans voten "des del primer fins a l'últim, inclosos els suplents". Ell ocupava el número 19 però, tot i això, creu que està legitimat per ser alcalde.

Ballesta és membre del comitè local de CDC i ha defensat que va formar part de l'equip que va elaborar el programa electoral de les passades eleccions municipals. "No vaig ser aliè a la llista, vaig elaborar el programa i vaig picar pedra al carrer ", ha manifestat.

Preguntat sobre possibles canvis al cartipàs, Ballesta ha assegurat que és aviat per parlar-ne. Ara bé, sí que ha aprofitat per assegurar que l'equip de govern que encapçalarà estarà "absolutament identificada" amb el procés sobiranista i farà costat al Parlament i al president de la Generalitat.

El president local de CDC, Joan Bagué, ha explicat que l'elecció de Ballesta la fa el partit però que compta amb l'aval del president de la Generalitat i exalcalde, Carles Puigdemont. "És evident que la seva opinió té molt de pes", ha dit. Per la seva banda, Ballesta també ha reconegut que ha mantingut converses amb Puigdemont en els darrers dies

Per què no es tria cap regidor?

El president local de CDC també ha justificat que no han fet alcalde cap dels nou regidors del govern municipal pensant en les eleccions del 2019. Segons ha justificat, volen donar les mateixes oportunitats a tots nou per si volen encapçalar la llista més endavant. Seguint aquesta lògica, el partit fa "un encàrrec puntual" a Ballesta perquè es faci càrrec de l'alcaldia fins al 2019, tot i que deixa la porta oberta a què més endavant també pugui optar a mantenir-se com a candidat.

Bagué ha volgut defensar la vàlua dels nou regidors per silenciar les veus que qüestionen la decisió del partit. "Tots els regidors tenen una alta consideració per part dels partits, estem orgullosos de la feina que fan i per la manera com la fan", ha remarcat.

El president local també ha apuntat que el partit està a les portes d'una refundació i que entre els aspectes que es volen canviar també hi serà el mecanisme d'elecció dels candidats, també a nivell local.

Muradàs no vol ser vicealcaldessa

La portaveu de Demòcrates i actual alcaldessa en funcions, Isabel Muradàs, ha reconegut que el seu partit ha fet un "pas al costat" per facilitar l'acord i que ho ha fet per prioritzar la "governabilitat per sobre d'altres interessos". Muradàs s'havia postulat per quedar-se en el càrrec i considerava que era legítim que tots els partits que integraven la candidatura de CiU fessin el mateix.

Finalment, però, el partit ha cedit i això ha fet que, pel camí, perdessin la possibilitat que Vicenç Estanyol (número 11 de la candidatura) entrés a formar part de l'equip de govern. "La decisió no ha estat gens fàcil però hem fet un pas al costat per facilitar l'acord perquè enteníem que CDC tenia prioritat a l'hora de proposar un candidat", ha reconegut Muradàs, que tampoc ha amagat que el seu partit no ha participat de la proposta d'escollir Albert Ballesta.

Els partits no han volgut desvetllar si Demòcrates ha rebut alguna contrapartida a canvi de l'acord per permetre que Ballesta sigui alcalde. Tanmateix, Muradàs s'ha avançat i ha deixat clar que si entre aquestes contrapartides hi ha el seu nomenament com a vicealcaldessa ella no l'acceptarà. "Si es considera que hi ha una bona opció com és l'Albert ballesta i no jo, en aquestes circumstàncies no vull cap contrapartida", ha manifestat.

El ple extraordinari per investir el nou alcalde és divendres a les 16h. Des de CDC han assegurat que serà "complicat" que l'actual president del Govern, Carles Puigdemont, hi pugui assistir. També han garantit que totes les credencials arribaran a punt i que el ple es podrà celebrar amb total normalitat.