PSC i ERC de Girona estudien pactar per prendre l'alcaldia a CiU

Buscarien aliances amb la CUP, C's i el PP

La portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha criticat les formes utilitzades per CiU per situar Albert Ballesta –19 a la llista- com a nou alcalde de Girona. "Hi ha un govern amb problemes greus de legitimitat", ha manifestat.

Els socialistes també han criticat "el mercadeig" i ha criticat els nou regidors perquè han "abdicat" del seu compromís de governar signant la renúncia que ha deixat el camí lliure per situar Ballesta a l'alcaldia. "Creiem que hi ha un desprestigi absolut de l'equip de govern", ha declarat.

Proposta a ERC per liderar una alternativa

El PSC ha recollit les declaracions d'ERC que aquest matí qualificava de "frau democràtic" la jugada de CiU i ha dit que tenen "el deure d'actuar en conseqüència" si creuen que els fets són tan greus. Paneque ha recordat que els republicans han donat suport a CiU per aprovar decisions importants com el cartipàs o el pressupost i els ha demanat un canvi d'actitud. "Qui fa de govern a l'ombra no pot fer d'oposició, sinó això també és un frau democràtic", ha manifestat.

Error de càlcul

Per això, ha instat la cap de l'oposició, Maria Mercè Roca, a liderar una alternativa d'esquerres per bloquejar la investidura d'Albert Ballesta el proper divendres. El PSC, però, ha interpretat de manera errònia la llei electoral ja que creia que es proclamava alcalde el candidat que rebés més vots. Per això, la idea dels socialistes era aconseguir que els dotze regidors d'ERC, la CUP i el PSC votessin a Roca per desbancar Ballesta ja que CiU compta només amb deu regidors.

Tanmateix, la llei electoral recull que l'alcalde és qui obté majoria absoluta en primera votació. En cas que no s'aconsegueixi, queda proclamat el candidat de la llista més votada a les eleccions. Per això, si la possible alternativa que proposa el PSC no arriba als tretze vots, Albert Ballesta serà automàticament el nou alcalde de Girona. L'aliança entre el PSC, ERC i la CUP es queda curta i li caldria sumar el suports dels dos regidors de Ciutadans o de la regidora del PP.

ERC ho estudiarà

La cap de l'oposició, Maria Mercè Roca, ha reconegut que no estan tancats a res i que estudiaran la proposta llençada pel PSC. "Els números són molt justos però no descartem res, les coses estan complicades i nosaltres en parlarem amb serenitat i rigor d'aquesta proposta i d'altres que puguin sortir", ha manifestat.