Picabaralla entre la CUP i CiU al ple de la Diputació pel relleu a Puigdemont

Salellas els acusa de "fotre's d'hòsties" per escollir el substitut de Puigdemont

Fa vuit dies que Carles Puigdemont va renunciar a l'alcaldia de Girona per governar la Generalitat. Des de llavors, les negociacions per substituir-lo a l'Ajuntament de Girona no han fructificat i els plans de CDC de situar d'alcalde Albert Ballesta, número 19 de la candidatura de CiU a les municipals, han topat amb la negativa de Demòcrates.

Aquesta situació ha portat que fins i tot el ple de la Diputació de Girona d'aquest dimarts s'hagi impregnat d'aquesta situació. La picabaralla dialèctica ha començat quan el diputat de la CUP, Lluc Salellas, ha contestat el diputat de CiU Albert Piñeira convidant-lo a assistir a una assemblea de la CUP per veure com prenen les decisions. "Nosaltres prenem les decisions de manera oberta, no com vostès que escullen l'alcalde de Girona a dit i es foten d'hòsties", li ha etzibat Salellas.

Aquesta resposta ha fet que el president de la Diputació de Girona i president de CDC a Girona, Pere Vila, surti al pas. "No comparteixo que digui que ens fotem d'hòsties i menys tenint en compte l'espectacle que ha protagonitzat el seu partit en els darrers mesos", li ha contestat.

Salellas ha rectificat i ha dit que retirava la paraula "hòsties" però que havia estat testimoni de baralles i que li havien explicat que aquesta situació estava passant factura dins el govern municipal.

També ha demanat la paraula la diputada i tinenta d'alcalde a l'Ajuntament de Girona, Maria Àngels Planas, que ha negat tensions i ha assegurat que hi ha "bona relació" i que tot l'equip de govern "fa pinya". Planas ha assegurat que divendres hi haurà ple per nomenar nou alcalde i que si fins ara no han fet declaracions per "respecte" perquè la negociació la porten des del partit.

Moció per demanar l'indult dels condemnats pel setge al Parlament

D'altra banda, el ple ha aprovat amb el vot a favor del diputat de la CUP i l'abstenció de la resta de regidors del ple una moció en solidaritat amb els condemnats pel setge al Parlament del juny de 2011. La moció, presentada per la CUP, no demana directament l'indult per als vuit condemnats però insta el Parlament i el Govern a "realitzar les accions necessàries per evitar l'ingrés a presó". Tot i això, durant la defensa del text, el diputat Benet Salellas ha explicat que la seva voluntat és la de sumar-se la petició d'indult perquè cap de les persones que van protagonitzar els fets hagi d'anar a presó.

Els altres grups no han compartit el redactat de la moció i han condemnat els fets d'aquell dia de juny als voltants del Parlament però també s'han mostrat contraris a les penes de presó imposades perquè les consideren "desproporcionades".

Ajudes per política d'habitatge

El ple també ha aprovat les bases per a unes noves ajudes en l'àmbit de l'habitatge. Es destinaran 80.000 euros per ajudar als ajuntaments a planificar i executar polítiques municipals d'habitatge i els ajuts aniran entre els 500 i els 7.000 euros màxim.

Els ajuntaments podran demanar subvencions per a la redacció de projectes d'estudi, anàlisi i planificació o per a l'execució de polítiques d'habitatge en àmbits com poden ser els estudis de població, censos d'habitatges, memòries socials del planejament, promoció d'habitatges socials, programes de rehabilitació, mediació en el lloguer, pobresa energètica i gestió de comunitats de veïns, entre d'altres.