Nou càmpings gironins, entre els millors d'Europa

Els establiments reben el reconeixement a la fira CMT d'Stuttgart

Divuit càmpings catalans s'han situat entre els millors establiments d'Europa segons els premis Best Camping 2016. Les associacions d'automobilistes ADAC (amb més de 19 milions de socis a Alemanya) i l'holandesa ANWB (amb més de 4 milions de famílies) són les encarregades d'escollir els premiats. Els guardons s'han entregat aquesta nit durant un sopar de gala en el marc del CMT d'Stuttgart, una de les fires més prestigioses del sector del càmping.

Respecte l'any passat, s'han afegit tres nous càmpings a la llista dels premiats ja que el 2014 van guardonar-se quinze establiments catalans. Enguany, fins a divuit càmpings catalans han rebut el premi. Això suposa aparèixer a la guia que edita l'associació ADAC i que és de referència per a molts turistes alemany i també a la guia holandesa.

Girona, la que més guardons aplega

Les dues guies distingeixen 127 càmpings d'arreu d'Europa. Entre els premiats destaquen nou establiments de les comarques gironines, el territori català amb més premis i que suma dos reconeixements més respecte el 2014. Es tracta dels càmpings Les Medes de l'Estartit; La Ballena Alegre, l'Àmfora , Las Dunas i Aquarius de Sant Pere Pescador; el Delfín Verde de Torroella de Montgrí; Laguna de Castelló d'Empúries, Cypsela de Pals, i Mas Sant Josep de Santa Cristina d'Aro.

Les comarques de Tarragona se situen en segon lloc amb vuit establiments premiats, un més que l'edició anterior. Es tracta dels càmpings El Templo del Sol de l'Hospitalet de l'Infant; Els Prats, Playa Montroig a Miami Platja; La Torre del Sol de Mont-roig del Camp; L'Stel i el Park Playa Barà de Roda de Berà; Sangulí de Salou i Tamarit de Tarragona. En el cas del Sangulí de Salou també s'ha endut el guardó al millor càmping en comunicació i màrqueting. A la demarcació de Barcelona, l'únic establiment premiat ha estat el càmping Vilanova Park, de Vilanova i la Geltrú.

Catalunya acapara la gran majoria dels guardons que ha rebut l'estat espanyol. Més enllà dels divuit reconeixements a càmpings catalans, aquesta nit s'han reconegut tres negocis d'Alacant: Càmping Marjal Costa Blanca, Càmping Marjal Guardamar i Càmping Internacional La Marina.

Un ham per atraure turistes alemanys

Aquests premis suposen un impuls en promoció per als establiments reconeguts. Els càmpings guardonats apareixen amb la màxima puntuació a les guies de viatges de l'ADAC i l'ANWB, que són un referent per als campistes alemanys i holandesos. A l'hora d'entregar els premis, les associacions valoren la qualitat de les instal·lacions, l'oferta complementària i els serveis.

Holanda i Alemanya són dels principals mercats emissors per a la Costa Brava. Un 30% dels visitants que pernocten als càmpings gironins és holandès i un 25% és alemany. Per això, des de l'Associació de Càmpings de Girona remarquen que és de vital importància sortir a la guia de viatges perquè és un ham per atraure més turistes alemanys. "Girona és una de les demarcacions d'Europa que més premis acumula i això és pel gran esforç dels càmpings per seguir millorant", ha destacat el president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra.

Un reconeixement a la feina feta

El president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme, Pere Vila, ha fet costat als guardonats i ha destacat que el sector del càmping ha apostat per la innovació i això ha fet que, enguany, es passi de set a vuit càmpings premiats. "Els premis són la consolidació de la millora i la feina feta pels càmpings gironins", ha manifestat.

Els representants dels càmpings distingits reconeixen que aparèixer a la guia genera un impacte directe en la promoció del seu establiment i suposa també un creixement en el nombre de visitants procedents d'Alemanya. "Els alemanys se la creuen molt aquesta guia i això es deixa notar", ha destacat el gerent del càmping La Ballena Alegre, Àlex Trias, que va sis anys que aconsegueixen el premi.

A la llista dels millors càmpings d'Europa hi ha canvis cada any. Després de quedar fora l'any passat, el càmping Aquarios de Sant Pere Pescador ha tornat al capdamunt de la guia que edita ADAC. La fórmula, apostar per millorar instal·lacions i serveis, segons reconeix el seu responsable, Markus E. Rupp. Aquest càmping rep un 80% de clients procedents del país germànic i esperen que ara amb el premi puguin augmentar aquest tant per cent sobretot durant la temporada baixa.

Un altre dels premiats és el càmping La Laguna. El director de vendes del càmping , Tom Jacob, explica que qualsevol informació relacionada amb aquests premis genera milers de comentaris i reaccions a les xarxes socials. Per això, creuen que obtenir el premi els pot ajudar a difondre l'establiment entre els alemanys, grans aficionats al càmpings i que sobretot busquen que els establiments estiguin a tocar de la platja i que tinguin bons serveis.

Més de 40 càmpings a Stuttgart

Els premis s'han lliurat en una gala que és l'acte previ a la inauguració de la fira CMT d'Stuttgart, que se celebra del 16 al 24 de gener. Més d'una quarantena de càmpings gironins s'han desplaçat a la ciutat alemanya per fer promoció dels seus establiments. Aprofitant l'esdeveniment, l'Associació de Càmpings vol incidir en l'especialització i, per això, ha presentat una guia on els establiments apareixen ordenats per activitats.

El CMT rep 240.000 visitants anuals i té més de 2.000 expositors d'un centenar de països i regions. El president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, destaca que aquests guardons són un reconeixement essencial per atraure més turistes alemanys .

A banda del reconeixement d'aquesta nit, també hi ha una altra fira del sector del càmping que ha distingit un establiment gironí. Es tracta de la fira VakantieJaarbeurs d'Utrech (Holanda) que se celebra també aquesta setmana i que ha premiat Las Dunas de Sant Pere Pescador en la categoria de millor càmpings per a famílies amb nens. El càmpings empordanès competia amb 2.500 establiments de deu països.

Millores i inversions constants

Els càmpings de les comarques gironines continuen impulsant inversions de gran relleu per mantenir el lideratge que els distingeix a nivell europeu i aconseguir atraure cada cop més turisme de qualitat. En els dos últims anys han invertit 28,5 MEUR en nous equipaments, serveis i millora d'instal·lacions.

L'ocupació als càmpings de la demarcació va créixer la temporada d'estiu passada en un 3% en relació a l'any anterior. Aquesta dada és important perquè va capgirar la tendència dels darrers set anys. Entre els públics que van registrar un increment hi ha, precisament, els turistes alemanys, juntament amb els holandesos, els anglesos i també el visitant estatal (sobretot procedent del País Basc).