Finalitzen les obres de rehabilitació d'un baluard de la Ciutadella de Roses

Han tingut un cost de 195.333 euros i s'ha adaptat perquè sigui un magatzem arqueològic

L'Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha finalitzat les obres de restauració del Baluard de Sant Andreu del recinte de la Ciutadella de Roses. Les obres han permès reformar les casamates del costat oest del baluard, s'ha refet tota la zona enderrocada i s'ha habilitat el seu interior perquè sigui un magatzem arqueològic.

En concret, està previst que dins del baluard s'hi guardin i emmagatzemin de manera ordenada i en bones condicions de salubritat i clima tots els materials que s'extreguin dels treballs de recerca efectuats a la zona. Els treballs, que s'han allargat vuit mesos, han tingut un cost de 195.333 euros, sense IVA, i han estat finançats per l'INCASÒL i l'Ajuntament de Roses. La Ciutadella de Roses està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) des del 1961.

La rehabilitació del baluard s'ha fet mitjançant l'aportació econòmica de l'INCASÒL que ha lliurat 74.587 euros i els fons econòmics aportats per la Secretaria d'Habitatge i Millora Urbana i l'Ajuntament de Roses que pugen fins a 120.746,3 euros. Els promotors del projecte han estat el consistori de Roses, el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Departament de Cultura i l'Institut Català del Sòl, dins del programa de l'1 per cent cultural. L'obra l'ha executada l'empresa Freyssinet SA i ha tingut una durada de vuit mesos.

L'estructura original del baluard es coneix gràcies al plànol que l'enginyer Giovanni Battista Calvi va fer l'any 1552 i que encara es conserva a la Ciutadella. El baluard de Sant Andreu compta amb dues casamates, una per cada un dels flancs, que donen sortida a unes canoneres obertes en el mur. Unes casaments que no van desaparèixer amb les reformes del segle XVII quan es van eliminar els baluards.