Més de 600 persones segueixen el discurs d'investidura de Puigdemont des de la plaça del Vi

Els assistents s'hn aplegat davant una pantalla gegant

Amb emoció continguda i molta expectació. Així és com han seguit els més de 600 assistents concentrats a la plaça del Vi de Girona el discurs d'investidura del fins ara alcalde de la ciutat i nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Han decidit fer-ho des de la plaça del Vi on l'ANC i Òmnium han instal·lat una pantalla gegant per seguir el ple d'investidura amb el suport del consistori.

Una part de les persones ho han pogut fer asseguts però la majoria ho han fet a peu dret. Durant els més de quaranta minuts del discurs de Puigdemont s'han seguit amb silenci i molta atenció pels assistents. Només s'han sentit forts aplaudiments en l'inici i final de la seva intervenció. "Ha parlat molt bé i trobo que és una bona elecció", afirmava Maria Pujols, una gironina que reconeixia haver rebut amb sorpresa la seva elecció com a candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat.

També s'han escoltat escridassades i riures irònics durant algunes intervencions de la resta de forces polítiques. Una de les que ha suscitat més rebuig ha estat la de la líder de Ciutadans, Inés Arrimades, que ha obert el torn de paraula dels diferents representants polítics un cop Puigdemont ha acabat la seva intervenció.

Amb orgull gironí i alguns deures

Molts dels assistents a la plaça del Vi reconeixien sentir-se orgullosos de veure com un alcalde de Girona és elegit president de la Generalitat i que aquest era una "dia històric". En Ramon Casas, gironí, desitjava que Puigdemont "no decebi" i que "pugui aconseguir les esperances que hi ha dipositades en ell".

D'altres, a més, ja li posaven deures com a president. En Joan Planas, gironí i amb besavis d'Amer –el mateix poble natal que Puigdemont- li enviava aquest missatge. "Et demano si us plau que sàpigues tallar les ales de tot el pujolisme i les portes giratòries; ja sé que tot sol no podràs però el problema d'aquest país han sigut els mals fiscals i jutges i els polítics que els han deixat fer el que han volgut i això ha minvat les idees i il·lusions d'un poble".

"El discurs més difícil que li ha tocat fer"

Entre els assistents també hi havia bona part de l'equip de govern gironí així com regidors d'ERC Martí Terés i Maria Mercè Roca i alguns alcaldes de la demarcació. El regidor del projecte ferroviari de Girona i portaveu del grup municipal de CiU a la ciutat, Carles Ribas, ha assenyalat que Carles Puigdemont ha fet un "discurs magnífic" tot i que segurament ha estat "el més difícil" que li ha tocat fer durant la seva carrera política. Segons Ribas, el fins ara alcalde de Girona té tots els valors i característiques per ser un gran president. "Girona tindrà una gran pèrdua però ell continuarà treballant per Girona des de la presidència de la Generalitat", ha assegurat.

Pel que fa al ple extraordinari de demà, Ribas ha volgut titllar-ho de plenari "de comiat i d'agraïment" que no pas de renúncia. En aquest sentit, no ha volgut avançar res sobre qui serà el candidat i possible nou alcalde de la ciutat. "Ens hem de reunir i tot té el seu procés no hi ha res definit ni parlat", ha assegurat.

La plaça del Vi de Girona també va reunir ahir al vespre unes 500 de persones per celebrar l'acord anunciat ahir entre Junts pel Sí i la CUP que ha evitat anar a eleccions el mes de març.