Girona haurà d'escollir i votar per ple el nou alcalde de la ciutat

Podrien ser Maria Isabel Muradàs, Marta Madrenas o Maria Àngels Planas

L'Ajuntament de Girona haurà d'escollir mitjançant una votació en un plenari qui vol que sigui el nou alcalde de la capital gironina.

Aquest dissabte s'ha donat a conèixer que Junts pel Sí i la CUP han arribat finalment a un acord per desencallar la investidura en el qual s'ha acceptat que sigui Carles Puigdemont, el fins ara alcalde de Girona i president de l'AMI, el nou candidat a la Presidència de la Generalitat. Mitjançant el seu compte de Twitter, el president de l'Associació de Municipis per la Independència ha assenyalat que hi ha "un projecte engegat, ben orientat i sòlid.

Tots hi som cridats, tots ens fem falta. Gràcies, president, per liderar i per perseverar", han estat les seves primeres paraules a les xarxes en donar-se a conèixer l'anunci. Fonts del consistori assenyalen que el més probable és que l'alcalde renunciï al seu càrrec en els propers dies i, posteriorment, es convoqui un ple extraordinari o s'inclogui la qüestió dins l'ordre del dia del plenari ordinari que ja està previst pel proper 18 de gener.

El portaveu de CiU a Girona i el regidor del projecte ferroviari de la ciutat, Carles Ribas, ha assenyalat que ha pogut parlar amb en Carles Puigdemont al migdia i que des de l'equip de govern i el mateix futur president de la Generalitat han acordat que es realitzarà una reunió el proper dilluns 11 de gener amb tots els regidors i, posteriorment, amb els diversos portaveus dels altres partits, per tractar el com i de quina manera es realitzarà el canvi d'alcalde a la vila. Una trobada que comptarà amb la presència del mateix batlle.

Ribas ha confirmat que el canvi d'alcalde de Girona s'haurà de fer mitjançant una votació i per ple però no ha volgut avançar si s'apostarà per un ple extraordinari o s'introduirà la qüestió en el proper ple ordinari que està previst pel 18 de gener. "Això també s'escollirà el proper dilluns", ha assenyalat. Tot i això, Ribas no ha pogut amagar la seva emoció davant de la notícia que l'alcalde de Girona es converteixi segurament en el president de la Generalitat demà, diumenge 10 de gener. "És una persona molt capaç, vàlida i que sabrà tirar endavant el projecte i el procés", ha destacat.

En aquest sentit, Ribas ha apuntat que el més possible és que Puigdemont renunciï al càrrec de batlle perquè és gairebé incompatible amb la feina de president de la Generalitat. "No hem pogut parlar sobre si també aparcarà o deixarà en mans de tercers la presidència de l'AMI", ha detallat el regidor. Ribas tampoc ha volgut entrar a valorar qui succeirà Puigdemont tot i que es barregen noms com la primera tinenta d'alcalde, Maria Isabel Muradás, la segona tinenta d'alcalde i regidora d'Urbanisme, Marta Madrenas o la cap de l'àrea d'Hisenda i Sostenibilitat, Maria Àngels Planas, entre d'altres.

Des de primer moment, l'anunci ha despertat alegria i il·lusió entre les diverses autoritats de les comarques gironines com l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, qui ho ha deixat pales a les xarxes socials o el regidor de la CUP de Girona, Lluc Salellas qui, des del seu compte de Twitter, ha desitjat "encerts en aquest pas endavant" a Carles Puigdemont tot i les "discrepàncies" que mantenen sobre el model de ciutat.

L'alegria també s'ha visualitzat a la població on va néixer l'alcalde de Girona, Amer. Un centenar de persones s'han concentrat davant del consistori per celebrar la bona notícia i "el pas endavant" que ha suposat per al procés independentista, tal i com ha explicat l'alcaldessa de la vila, Maria Rosa Vila. Mitjançant les xarxes socials, els veïns del municipi s'han anat agrupant i l'ajuntament ha ofert cava per commemorar l'acord de Junts pel Sí i la CUP. "En Puigdemont és una persona que ha estat sempre molt vinculada a la vila tot i que fa temps que viu fora", ha explicat l'alcaldessa. Unes 500 persones també s'han concentrat a Girona.