Experts de renom mundial estudiaran com millorar el model turístic de Lloret de Mar

Ho faran sense rebre cap compensació econòmica

Avui arrenca a Lloret de Mar un seminari internacional d'urbanisme que s'allargarà durant una setmana. Fins al proper 16 de gener, sis arquitectes, paisatgistes i enginyers de renom mundial com Desiree Martínez, César Augusto o Peter Basin, analitzaran la situació actual de la vila, situada a la comarca de la Selva, i proposaran possibles millores per renovar, revitalitzar i potenciar aquest municipi, un dels "punts claus i puntals" de la Costa Brava i de tot Catalunya.

La iniciativa és una de les primeres activitats del pla de reconversió turística del municipi. Cada any, un 10% dels turistes que visiten Catalunya passen per Lloret de Mar i, des del consistori, calculen que aquest 2015 s'hauran superat les més de 5,1 milions de pernoctacions del 2014.

La d'avui és una de la 30 d'eines i iniciatives que formen part del pla de reconversió turística del municipi que es va aprovar el 18 de febrer del 2015, una iniciativa "pionera i única" que es va impulsar amb el suport de tres institucions i que és un projecte clau tal i com ha detallat el subdirector general d'Ordenació turística de la Generalitat, Joan Abad, que ha assistit a la presentació que s'ha fet al consistori de Lloret de Mar. El projecte té com objectiu estudiar la manera d'intervenir, de forma integral, i millorar una de les destinacions més conegudes de la Costa Brava.

Mitjançant aquest seminari, i a partir d'aquest dissabte, la vila acollirà tot un seguit de propostes perquè Lloret de Mar pugui millorar i renovar-se dins del món turístic. En concret, sis experts en urbanisme i del paisatgisme – arquitectes, enginyers i paisatgistes- es reuniran tres dies amb líders socials, tècnics de diferents àrees de l'Ajuntament de Lloret de Mar, dels principals responsables turístics de les institucions gironines com el Patronat de Turisme Costa Brava - Girona i empresaris de la zona per conèixer de ben a prop el territori. També es reuniran amb transportistes, membres de les diverses forces polítiques de la vila i representants de Lloret Turisme.

Paral·lelament, els experts també faran un recorregut per Lloret de Mar i la zona de la Costa Brava Sud.Els experts són membres de l'associació Habitat Professionals Forum (HPF) i estudiaran i proposaran consells de forma voluntària, sense ànim de lucre, i sense cobrar honoraris. L'entat està vinculada a les Nacions Unides i, a més, els professionals també comptaran amb l'ajuda de sis estudiants d'arquitectura i urbanisme d'arreu de l'Estat que han estat escollits per l'associació estatal de tècnics urbanistes.

Entre les figures principals destaca l'arquitecta i paisatgista, presidenta de la Federació Internacional d'Arquitectes Paisatgistes (IFLA), Desiree Martínez, l'enginyer civil i doctorat en ciències econòmiques, consultor i professor de la National University of Colombia, César Augusto, o l'arquitecte graduat a la Harvard University i cap de l'Institut d'Urbanisme de Ljubljana, Peter Basin, entre d'altres.

Tallers estratègics

Un cop analitzada la zona, a partir de dimarts i mitjançant sessions privades, els professionals començaran a elaborar un document de propostes de millora. Posteriorment, també es faran diversos tallers estratègics amb una visió a curt i llarg termini i orientats de cara a la última fase d'aquest congrés on s'elaborarà un full amb les conclusions finals que es lliurarà a l'equip de govern de Lloret de Mar el proper dissabte. Un full que també comptarà amb diverses idees sobre què cal potenciar o quins sectors industrials cal ajudar més enllà del turisme.
L'alcalde de la vila, Jaume Dulsat, ha explicat que l'analitzaran les propostes amb els professionals a porta tancada i que "intentaran aplicar-les" tot i que cal tenir en ment el pressupost municipal.

Aquesta trobada és el tret de sortida i l'inici de l'execució del pla de reconversió o ordenació turística de la vila que l'any passat va consensuar l'Ajuntament de Lloret de Mar amb la Generalitat de Catalunya i la Mesa Empresarial de Turisme de Lloret. Un projecte que compta amb 29 accions diverses i que es desenvoluparà fins el proper 2020.

"Les accions s'agrupen per àmbits, connectivitat i mobilitat del municipi, regeneració urbana, modernització, renovació, consolidació de productes estratègics o segments d'alt valor", ha assenyalat Abad qui ha destacat que també es vol potenciar la vila com a 'smart destination'. "El projecte ens permetrà tenir propostes específiques que permetin començar la transformació urbana i que la vila assoleixi un model competitiu sostenible a curt i llarg termini i sigui una destinació de qualitat amb valor afegit", ha assenyalat.

50.000 turistes esportius a l'any

En principi, el seminari que ha arrencat aquest dissabte s'havia de realitzar durant el mes de novembre, poc després de la jornada 'Repensa Lloret' on professionals estatals de diferents àmbits van plantejar iniciatives per ajudar a millorar la destinació de Lloret i d'on va sorgir la iniciativa de crear un pla d'usos comercials del municipi. Finalment però, per qüestions d'agenda, s'ha acabat realitzar aquest mes de gener.

Tal i com ha explicat l'alcalde, el 10% dels turistes que visiten Catalunya passen per Lloret de Mar. Un dels exemples més clars que mostren com la vila és una de les destinacions principals de la Costa Brava.

El municipi té 37.618 habitants però durant l'estiu la seva població augmenta exponencialment quan s'omplen les més de 29.500 places hoteleres. En àmbit espanyol, la vila ocupa la cinquena destinació de sol i platja en places hotelers de tot l'Estat. Disposa d'una superfície de 48 quilòmetres quadrats i nou quilòmetres de costa amb cinc platges, Canyelles, la platja de Lloret, Fenals, sa Boadella i Santa Cristina. Només l'any 2014 va rebre més d'un milió de visitants i 5.126.145 pernoctacions. Unes xifres que Dulsat ha assenyalat que segurament es superaran quan tanquin les dades turístiques del 2015.

Al mateix temps, el batlle ha destacat que a part del sol i la platja també tenen el focus posat en altres camps com el turisme de congressos, esdeveniments o esportiu. "Rebem uns 50.000 turistes esportius a l'any, aquí podem créixer perquè és un tipus de visitant que arriba fora de temporada", ha conclòs.

L'acte de presentació del seminari ha comptat amb la presència del president de l'associació HPF, Ismael Fernández, el president de la Mesa Empresarial de Turisme de Lloret de Mar, Josep Maria Molist, i el president de la Federació Iberoamericana de Urbanistes (FIU), Lluís Brau.