'Flashmob' per demanar poder fer la secundària a Quart

Els alumnes de l'escola 9d4t s'han expressat així davant la seu de la Generalitat

L'escola 9d4t de Quart (Gironès) continua amb les mobilitzacions per reclamar al Departament d'Ensenyament que els permeti fer secundària al mateix centre. Després de gravar un 'flashmob' fa dues setmanes i iniciar una recollida de signatures, aquest divendres han repetit el 'flashmob' amb pares i alumnes davant l'edifici de la Generalitat a Girona. La portaveu de la plataforma, Eva M. Trias, ha recordat que 9d4t és una "escola lenta" on es respecten els ritmes de cada nen i que el que reclamen és aconseguir que els alumnes que ara fan sisè puguin continuar la secundària al mateix centre sense haver d'anar a l'institut de Vilablareix on se segueix el sistema educatiu tradicional.

Des de l'Ajuntament i l'escola defensen que només caldria un nou barracó que servís d'aula i dos mestres més. El pròxim 18 de gener hi ha una reunió amb el director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, per parlar-ne. El 'flashmob' s'ha fet a dos quarts de dues de la tarda davant de l'edifici de la Generalitat a Girona al ritme d'una cançó de Bruno Mars i amb acrobàcies d'alguns estudiants. L'acte reivindicatiu ha comptat amb una setantena de persones, entre alumnes i familiars, i ha acabat amb una tela de grans dimensions de colors on deia "Volem 3-16".

L'escola, que té 212 alumnes des de P-3 fins a 6è, té un model educatiu diferent basat en el moviment 'slow' on es respecta el ritme d'aprenentatge de cada alumne. No hi ha assignatures i es treballa per projectes i racons de forma molt més personalitzada. Eva Maria Trias, una de les portaveus de la Plataforma per a la Continuïtat al 9d4t, ha recordat que el que reclamen és poder acabar els estudis obligatoris en aquest mateix centre i poder fer-ho seguint aquest mètode.

Actualment ja hi ha una altra escola al municipi que ofereix el mètode d'ensenyament tradicional per després cursar la secundària a l'institut de Vilablareix. "Nosaltres el que demanem és no haver d'anar a aquest institut i poder fer-ho aquí ja que aquests dos anys són d'ensenyament obligatori", afirma Trias.

Tants les famílies com el consell escolar donen suport a aquesta idea com també l'Ajuntament de Quart. El regidor d'Ensenyament, Carles Gutiérrez, també present a l'acte, ha assenyalat que aquesta és una "escola única amb un projecte únic" que ara es vol allargar dos anys més. I afegeix que actualment hi ha famílies de Cassà de la Selva i Girona que han decidit portar els seus fills a aquesta escola perquè hi ha aquest mètode.

Calculen que faria falta un altre mòdul per utilitzar-la d'aula per uns 25 alumnes. També caldria tenir dos mestres. Esperen que la reunió que tenen amb el director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, el pròxim 18 de gener serveixi per aconseguir el compromís del Govern de que es podrà tirar endavant.

Les famílies i mestres del centre volen que els nens que ara fan sisè no s'hagin de traslladar d'escola per poder cursar la secundària. Són la primera "fornada" d'alumnes que han estudiat amb aquest mètode al centre.

Abans de començar aquesta campanya reivindicativa es va sondejar a les famílies per veure si hi havia una demanda. I es va veure que el 83% dels alumnes que ara fan sisè estan disposats a continuar al centre per fer la secundària.