Controlat definitivament l'incendi de Vilopriu

Els veïns ja descansen a casa seva després de passar una llarga nit en blanc

Els bombers van donar ahir a la tarda per controlat –però no per extingit- l'incendi. A la zona del foc, hi continuen treballant una quarantena de dotacions terrestres i tres mitjans aeris. Al matí també es va comptar amb la feina de maquinària pesada, per tal de fer una franja ampla al perímetre de l'incendi. En total, les flames han calcinat un centenar d'hectàrees, que corresponen un 50% a superfície forestal i un 50% a superfície agrícola.

L'incendi que es va iniciar aquest dimecres a Vilopriu és, per ara, el més important que ha viscut Catalunya en el què portem d'estiu i ha cremat prop d'un centenar d'hectàrees. El foc es troba actualment controlat però els bombers no es mouen del lloc i porten tot el dia remullant la zona per evitar que el foc revifi a causa de la lleugera tramuntana que bufa aquesta tarda al municipi.

El foc va obligar a desallotjar una cinquantena de veïns de Gaüses que veien com el foc se'ls ficava a casa. 'Jo vaig trucar espantada a la veïna plorant perquè pensava que el foc se'm posava a casa', relata la Pepita que, com la resta de veïns, ha pogut passar la nit a casa. Ara bé, no ha estat una nit tranquil·la ja que la proximitat del foc i l'activitat dels bombers no ha deixat descansar els veïns. 'Aquesta nit ho hem passat molt malament perquè encara tot estava ple de bombers i feia una calor per morir-se', ha explicat l'Olga, que també va viure espantada com el foc li cremava fins i tot l'hort de casa.

Un altre veí, en Jordi, lamenta que els bombers van tardar en arribar. 'Jo vaig trucar abans de les dues perquè ja veia la columna de fum i els helicòpter per tirar aigua van arribar quasi una hora més tard', ha explicat. Malgrat tot, els veïns reconeixen que l'ampli desplegament de mitjans ha impedit mals major ja que el bosc es troba molt fet malbé després de les nevades del passat mes de març. Per això, el vent i l'estat dels boscos –que els veïns qualifiquen 'd'explosiu- eren els dos factors que més els feien patir.

A la plaça del poble, ahir a la tarda una desena de veïns revivien els fets del dimecres. 'A mi em van trucar a la porta avisant-me que hi havia un foc i de seguida vaig veure una columna de fum que venia cap a nosaltres molt ràpid', recorda en Pere que també lamenta que els bombers van tardar en arribar i que, inicialment, hi havia tants efectius que 'es feien nosa entre ells perquè no coneixien els camins'. Ara, un cop controlat el foc, el Pere reconeix que respira més tranquil. 'Ja no queda res per cremar, queden només quatre rostos que s'encenen i estem tranquils perquè els bombers ho estan vigilant tot', ha afirmat aquest veí.