La falta de neu ha evitat que els hotels del Pirineu gironí poguessin arribar a omplir en algun moment de les festes nadalenques. El pic més alt de reserves s'ha registrat per Cap d'any però la mitjana d'ocupació s'ha situat entorn al 80-85% als establiments del Ripollès i la Cerdanya.
Al litoral i a zones d'interior els hotels tenen registres inferiors per a aquestes dates, on l'activitat es concentra a la muntanya. Des de la Federació d'hostaleria de les comarques gironines apunten que les dades són similars a les de fa un any, amb lleugers repunts.
On sí han penjat el cartell de complert és als establiments de turisme rural coincidint amb la celebració de Cap d'any. Des de l'associació asseguren que han tingut entre un 10% i un 15% més de reserves que el Nadal passat.
El calendari ha fet que aquest anys els dies festius donin peu a caps de setmana llargs tant per Nadal com per Cap d'any. Des del sector del turisme de les comarques gironines, aquest és un factor que valoren positivament. En canvi, el fet que no hagi nevat pràcticament fins al final de les festes ha fet que els establiments del Pirineu no arribin a fer el ple en dates tan significatives i quan hi ha molta gent que té set de neu.
Aquesta és la situació que s'ha donat als hotels del Ripollès i la Cerdanya, on les ocupacions mitjanes aquests dies de Nadal s'han situat entre el 80% i el 85%. La setmana més important ha estat la de Cap d'any però, segons reconeix la portaveu de la Federació d'hostaleria de les comarques gironines, Marina Figueras, no s'ha arribat a fer el ple.
"Ha fet molt bon temps i no ha nevat, la gent espera a última hora i si no hi ha neu fa un puja i baixa o s'està menys dies", explica Figueras. La majoria dels turistes que ocupen les habitacions dels hotels del Pirineu gironí són de proximitat i, per això, des de la federació apunten que es mouen per reserves de darrera hora. Per això, si no neva i no poden esquiar, busquen una altra destinació.
Per a aquestes dates és habitual que els registres més importants es donin a les zones d'alta muntanya. A la resta, molts hotelers aprofiten per tancar, fer vacances o reformes als hotels. Per això, a la Costa Brava hi ha un 60% de la flota tancada i a zones com al Selva interior i la Garrotxa també fan vacances un 40% dels establiments.
Durant la primera setmana de festes –la de Nadal-, l'ocupació a l'Alt Empordà ha estat del 35%, a la Costa Brava centre del 40% i a la Selva marítima (que és on obren més hotels, sobretot a Lloret de Mar) ha estat del 60%. La setmana més potent ha estat la de Cap d'any perquè els turistes ja no estan tan en família i aprofiten per fer sortides. En aquesta segona setmana, doncs, l'ocupació s'ha enfilat a l'Alt Empordà i a la Costa Brava centre ha estat del 60% i a la Selva marítima del 80%.
A zones d'interior, l'ocupació durant la primera setmana de festes s'ha situat en un 30% a la Garrotxa i pels volts del 50% a la Selva interior. La setmana de Cap d'any les xifres d'ocupació han estat millors: del 50% a la Garrotxa i de fins al 60% a la zona interior de la Selva. Pel que fa a la ciutat de Girona, l'ocupació mitjana s'ha situat en el 45% a l'inici de les festes i s'ha enfilat fins al 55% per Cap d'any.
Segons la portaveu de la federació, Marina Figueres, els registres són similars als del Nadal passat, amb algun lleuger increment. Això sí, cap establiment ha vist que la situació anés a pitjor.
Les cases rurals plenes
Les 300 cases rurals que conformen l'Associació Turisme Rural de Girona han tingut ple aquestes festes. Segons explica el president de l'associació, Ramon Corominas, el calendari ha estat beneficiós i han vist com moltes reserves arribaven amb temps per tal d'assegurar-se que tenien lloc per passar dies assenyalats com Cap d'Any o Nadal.
La setmana de Nadal les reserves a les cases rurals de la zona propera a la Costa Brava i a les zones d'interior han arribat al 85% i ja a les comarques del Pirineu –Ripollès i Cerdanya- ha estat tot quasi ple.
En el cas de les cases rurals, no ha fet tan mal que no nevés. Segons explica Corominas, el fet que calgui reservar amb temps fa que la gent no es faci enrere si no nevés, ja que tenen la reserva feta i hi van de totes maneres. "Aquest any hem tingut infinitat de reserves", reconeix Corominas. Respecte l'any passat, creu que han augmentat entre un 10% i un 15%.
Per al cap de setmana llarg de Cap d'any totes les cases de la demarcació han estat plenes. Per Reis, en canvi, les ocupacions han caigut fins al 80-85% a les zones de muntanya i al 50% a la costa.
El president ha destacat que al llarg de tot el 2015 han notat que la situació millora i han anat incrementant les reserves. "Durant tot l'any hi ha hagut augments d'entre el 10 i el 15%", ha reconegut. Ara bé, segons Corominas, el client reserva com a molt a 15 dies vista i això fa que, hores d'ara, les cases rurals pràcticament no tinguin reserves. "Esperem que el 2016 sigui un bon any i acabem de treure el cap de l'aigua", ha manifestat.