Les assemblees de la CUP de Celrà i Verges debatran si abandonen el partit

La decisió de no investir president a Mas obre ferides a les comarques gironines

La decisió que va prendre diumenge la CUP de no investir Artur Mas com a president de la Generalitat ha generat un debat intens en les diferents assemblees a nivell de les comarques gironines. Els representants de les 24 assemblees locals que integren l'Assemblea Nord-Oriental de la CUP es van reunir dissabte a Celrà (Gironès) i, segons asseguren algunes fonts, el 90% es va mostrar a favor de pactar amb Junts pel Sí per tirar endavant el procés.

Per això, davant la negativa del Consell Polític de diumenge, han començat a sentir-se veus crítiques amb la decisió. Una d'elles és la de l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, on la CUP governa amb majoria absoluta. Cornellà reconeix que no se sent representat per la CUP i que valora, a nivell personal, donar-se de baixa. Per debatre el nou escenari, divendres han convocat una assemblea local per decidir què fan.

"Si hagués guanyat el sí ens sentiríem còmodes però ara amb aquest escenari hem de reflexionar i veure què comporta aquesta decisió, que no ens representa i no és de consens", ha manifestat Cornellà, que reconeix que una de les decisions que estaran sobre la taula divendres serà si deixen o no les sigles de la CUP.

Cornellà critica que la decisió final sobre el pacte amb JxSí no l'ha tingut només la militància de la CUP i que els vots de Crida Constituent han fet decantar la balança. "La decisió finalment l'han pres organitzacions polítiques externes a la pròpia militància de la CUP", ha criticat.

L'alcalde de Celrà assegura que té constància que diversos militants s'han donat de baixa en els darrers dies, la majoria a la ciutat de Girona. Des de l'assemblea local de la capital gironina, els seus portaveus han declinat fer declaracions perquè reconeixen que s'han agafat uns dies per reflexionar.

Crida a un posicionament conjunt

A Verges el sentiment és compartit. La CUP governa amb majoria absoluta, tot i que cap dels regidors ni el mateix alcalde en són militants. L'alcalde, Ignasi Sabater, ha manifestat que se senten "tristos i enfadats" per la decisió que la CUP va prendre el diumenge a Sabadell. "Un dels nostres compromisos era treballar per la independència des del municipalisme i davant la decisió del diumenge ens sentim decebuts i tristos", ha assegurat Sabater, que diu que hi havia molta gent que des de feia anys "picava pedra" com a militant per arribar a construir la República Catalana.

Verges està aquests dies de Festa Major però l'alcalde assegura que tenen prevista una reunió de l'assemblea local la setmana que ve. El seu desig és el de consensuar un posicionament conjunt de totes les assemblees locals que van votar en favor de tancar un pacte amb Junts pel Sí per tirar endavant el procés.

La CUP també governa a Viladamat (Baix Empordà). L'alcalde, Robert Sabater, reconeix també que estaven a favor del pacte i que se senten decebuts. Ara bé, descarta deixar el partit, tot i que sí donarà suport al posicionament conjunt que es pugui pactar des d'Assemblea Nord-Oriental.

No es descarten dimissions a Arenys de Mar

Fora de l'àmbit de les comarques gironines, la CUP d'Arenys de Mar (Maresme) té previst celebrar l'assemblea setmanal el pròxim dijous a la nit. El regidor de la CUP a l'ajuntament arenyenc David Caldeira ha explicat que està previst tractar-hi temes municipals, però també ha admès que "és evident que es parlarà del context nacional". En aquest sentit ha afegit que no està a l'ordre del dia parlar sobre una possible sortida del partit. “No sabem si es prendran decisions, ja es veurà", ha assenyalat.

Preguntat per la seva possible dimissió, ha contestat que "encara no ha dimitit”. "S'ha de parlar de moltes coses i s'han de valorar molts aspectes; quan estigui tot valorat us ho explicarem”, ha afirmat. Caldeira va fer una piulada el diumenge en què deia: "Definitivament, la CUP enterra el procés i s'alinea amb l’espanyolisme! Des d'Arenys de Mar, adéu!".

Paral·lelament, la CUP d'Arenys de Mar va fer públic un comunicat el mateix diumenge on s'assegurava que "la decisió presa al consell polític no representa la voluntat de la militància d'Arenys de Mar. A la nostra comarca, com a Arenys de Mar, la posició majoritària era favorable al procés (82% a la comarca i 100% a la vila). Lamentem que al final s'hagi pres aquesta decisió i que el QUI hagi passat per sobre del més important, la construcció de la República Catalana".