Les barques de pesca de gamba de Palamós comencen dos mesos de veda

Les 17 embarcacions quedaran amarrades a port durant sis setmanes seguides a partir de demà

Les barques de pesca de gamba de Palamós, al Baix Empordà, comencen la veda. A partir de demà i durant sis setmanes seguides, les 17 embarcacions que pesquen gambes es quedaran amarrades a port.

En total, la veda és de dos mesos i per complir-la, la confraria ha decidit que la resta de dies que els manquen per arribar als dos mesos els aniran realitzant de forma alternada. El patró major de la confraria de pescadors de Palamós, Francesc Benaiges, assegura que l'objectiu de l'aturada és protegir i garantir la conservació de l'espècie, la seva reproducció i creixement fins a mides més grosses. "Ho portem fent des del 2013, seguint el pla de gestió de la gamba que vam aprovar ", ha detallat.

La resta de barques de pesca faran la seva veda durant el mes de febrer. "És el mateix que portem fent des del 2013 seguint una ordre ministerial i el pla de gestió de la gamba que vam aprovar", ha explicat Benaiges. Tal i com detalla el patró major de la confraria de pescadors, el motiu d'aquesta aturada és garantir la conservació d'aquesta espècie i, al mateix temps, permetre que les gambes arribin a una mida més gran i així els pescadors puguin obtenir més ingressos econòmics ja que els exemplars més grans es paguen a un preu més alt.

La veda començarà demà, dilluns 4 de gener, i es mantindrà fins el proper 15 de febrer; és a dir, sis setmanes seguides. En total, la veda és de dos mesos així que la confraria ha decidit que les altres dues setmanes fins arribar als dos mesos les faran alternades per poder sortir a pescar alguns dies i no tenir tota la flota aturada. "Els resultats i estudis científics que hem realitzat ens indiquen que la veda és necessària i bona i, per això, continuem amb aquesta línia", ha explicat el patró major dels pescadors de Palamós.

Les vuit barques de pesca d'arrossegament i encerclament de la confraria continuaran feinejant durant el mes de gener i faran la seva veda d'un mes durant el febrer.Una veda que enguany també realitzaran les altres confraries de les comarques gironines i la meitat de la demarcació de Barcelona. En un sol any, la confraria de Palamós ha passat de 29 embarcacions a 25. Una davallada que sembla no tenir aturador ja que entre el 2014 i el 2015 la confraria ja va perdre cinc barques més.