Els metges gironins rebutgen la reorganització de les ambulàncies

El president del Col·legi de Metges reclama al SEM que no implanti el model al Baix Empordà

El Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) rebutja el nou model de transport sanitari urgent que està desplegant el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a Catalunya i que la setmana vinent arribarà a les comarques gironines. Els metges asseguren que el nou model "deteriorà l'assistència sanitària" perquè suposarà la separació de l'equip metge-infermer a l'hora d'atendre els casos més urgents. "Les competències dels dos professionals són indispensables i complementàries per garantir la qualitat de l'assistència", assegura el president dels metges gironins, Josep Vilaplana.

Per això, reclama al SEM que no implanti el model al Baix Empordà es replantegi el desplegament al conjunt de la demarcació. Segons el Col·legi, la reordenació del personal sanitari ha estat especialment mal rebuda al Baix Empordà, concretament a Palamós, ja que suposarà la separació de l'equip metge-infermera; és a dir, a partir d'ara, ja no es disposarà d'una sola Unitat de Suport Vital Avançat (USVA) medicalitzada, amb una ambulància dotada d’un metge, un tècnic i un infermer per atendre les emergències, sinó que es substituirà per dos equips, un Vehicle d'Intervenció Ràpida (VIR) amb un metge i un tècnic, i una altra Unitat de Suport Vital Avançat (USVA), la qual comptarà amb una infermera i un tècnic.

El COMG sosté que el nou model "deteriorarà l’assistència sanitària" perquè suposa la separació de l’equip format per dues figures clau de qualsevol actuació mèdica, sobretot d’urgències. Segons Vilaplana, aquesta necessitat és especialment acusada a Palamós, municipi on aquest equip de professionals té una llarga experiència de treball conjunt.

A part de la divisió de l'equip, al Baix Empordà el Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), el qual està dotat d’un metge i un tècnic, estarà ubicat a la Bisbal d’Empordà, en lloc d’estar a Palamós, com havia estat fins ara; mentre que la Unitat de Suport Vital Avançat (USVA), amb el professional d’infermeria, estarà a Palamós. Segons Vilaplana, "aquesta separació pot retardar entre 20 i 25 minuts l’arribada del metge a municipis com Calonge, Castell-Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro"

A més, el president del COMG assegura que la divisió de l’equip metge-infermera confon les competències dels dos col·lectius i pot comportar l'assumpció de rols propis dels professionals de la medicina per part de professionals d’infermeria. "Els infermers o infermeres es poden veure obligats a actuar si arriben al lloc de la urgència abans que el metge o a dispensar medicació, fet que no està permès per llei, mentre que, per al metge, hi ha determinades actuacions que es compliquen sense l’ajuda d’un professional d’infermeria", apunta el president dels metges gironins.

Per tot això, els metges gironins demanen al SEM que no implanti aquest model al Baix Empordà i que reavaluï el seu desplegament a les comarques gironines.