El Gran Circ de Nadal 'Màgic' de Girona escalfa motors

Comptarà amb 46 artistes de dotze països, 400.000 euros de pressupost i 20.000 entrades a la venda

El segon Gran Circ de Nadal de Girona, que gira al voltant de la màgia i les grans il·lusions, ja escalfa motors al pavelló de Fontajau. Seran nou funcions repartides en quatre dies, que portaran a la ciutat fins a 46 artistes de dotze països diferents amb l'objectiu d'elevar Girona al nivell dels espectacles que es poden veure per aquestes festes a les grans ciutats europees (com Amsterdam o Stuttgart).

El seu artífex, Genís Matabosch, promet que l'espectacle –amb un marcat classicisme- serà "el millor circ que s'ha vist a la ciutat en els últims 90 anys". Contorsions impossibles, acrobàcies, malabars i màgia es mesclen durant dues hores i mitja, acompanyades per música d'orquestra en directe. En total, gairebé 400.000 euros de pressupost i 20.000 entrades a la venda, de les quals ja se n'han venut 13.000.

Les grans il·lusions com a eix conductor, amb números de tres grans mags sobre la pista que s'entrellacen amb actuacions vingudes d'Amèrica, Europa i Àfrica. Contorsions impossibles des de Nigèria, volteig acrobàtic d'Etiòpia, pallassos de Portugal, teles aèries des d'Ucraïna, trapezis d'Itàlia o cavalls que ballen en cercle vinguts de França.

En total, dues hores i mitja d'espectacle que beu directament de l'essència del circ més clàssic. Però també del més monumental. La segona edició del Gran Circ de Nadal de Girona, que aquest any s'ha batejat amb el títol de 'Màgic', ja escalfa motors al pavelló de Fontajau. Els 46 artistes dels fins a dotze països diferents ja són a la ciutat assajant-hi.

El pavelló s'ha convertit en una gran carpa on, durant quatre dies (del 25 al 28 de desembre) s'hi oferiran fins a nou funcions. L'objectiu, com explica el director del circ, Genís Matabosch, és el d'elevar Girona al nivell de les grans ciutats europees, que s'omplen amb aquests espectacles durant les festes nadalenques.

"Volem cobrir un buit, emmirallant-nos amb ciutats com Amsterdam o Stuttgart; a Europa, des de fa uns 40 anys, les grans capitals tenen circs excepcionals i de qualitat per Nadal", precisa Matabosch. El de Girona segueix aquesta línia i, a més, s'ha fixat canviar de temàtica en cada edició. L'any passat el primer va ser sobre gel; i aquest 2015, el "nou repte" –precisa Matabosch- és la màgia de gran format.

"A Fontajau, a més, tenim un tret diferencial respecte la resta de circs; com que dividim el pavelló en dos, això ens permet disposar d'un 'backstage' gegant que ens fa possible tenir-hi aparells enormes que ajudin a generar les il·lusions", concreta.

"El millor dels últims 90 anys"

Genís Matabosch promet que el Gran Circ de Nadal serà "el millor dels últims 90 anys que s'ha vist a la ciutat". El director explica que, un cop superat el repte que es van fixar el 2014, ara la voluntat és tendir a l'excel·lència. "L'any passat ens vam proposar aconseguir que, durant el Nadal, els gironins sortissin de casa per anar a veure l'espectacle", indica Matabosch. I precisa: "És a dir, que tinguessin dos cercles; el primer, el de la taula on es reuneixen, i el segon el del circ, que també els aplega fora de casa".

Les 17.000 entrades venudes durant la primera edició han esperonat l'artífex del Gran Circ de Nadal a apostar fort aquest 2015. "L'any 1925, en plena 'belle epoque', Girona va acollir el Gran Cirque Pinder de França; d'ençà d'aleshores, hi ha hagut altres grans circs que han visitat la ciutat, però el nivell d'aquests espectacles com a molt s'ha situat en un 8,5", diu el director. I subratlla: "Amb el Gran Circ de Nadal, nosaltres volem oferir el millor que s'ha vist des d'aquell 1925".

I de moment, el ritme d'entrades venudes avala aquesta voluntat. De les 20.000 que se n'han posades a la venda, ja se'n porten 13.000. "Hem de tenir en compte que n'hi ha moltes que depenen de darrera hora, perquè estem en plenes festes de Nadal i això va en funció de l'engranatge i els horaris familiars; però de moment estem molt contents amb aquest ritme de vendes", indica Matabosch.
"Serà un espectacle colossal, amb una selecció de les millors atraccions del circ internacional d'aquest moment", conclou. 'Màgic' es podrà veure a la ciutat durant quatre dies. Al seu darrere, però, hi ha un any de preparació i un pressupost que frega els 400.000 euros.