Retiren el famós canó de Palamós per a restaurar-lo

La peça està datada del segle XVIII

L’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) ha retirat temporalment del seu emplaçament el conegut canó del segle XVIII que es troba ubicat precisament a l’accés des de la Planassa al barri vell de la vila, concretament en el carrer que li dóna nom, del Canó.

L’objectiu és el de procedir a la restauració de la curenya del canó, la base de fusta que suporta aquesta peça d’artilleria i que es trobava en un estat molt precari degut a la degradació de la fusta exposada a la intempèrie.

Les tasques de retirar el canó es van realitzar ahir dilluns 21 de desembre, traslladant el canó als magatzems municipals i la curenya a una fusteria local on es replicarà la peça amb la fusta idònia per a suportar el pes del canó i la climatologia.

El cost d’aquesta operació és d'uns 3.000 € i té un termini d'execució d'un parell de setmanes, moment en el qual es tornarà a ubicar de nou el canó amb la nova curenya en el seu emplaçament.

L'Àrea municipal de Patrimoni preveu realitzar i de manera progressiva aquesta mateixa operació de restauració a les curenyes dels dos canons restants, també de la mateixa època, ubicats al passeig del Mar.

El canó de Palamós

El conegut canó, immortalitzat amb la famosa havanera del mestre José Luis Ortega Monasterio i que es recorda amb una placa ubicada al mateix carrer canó, és una peça d'artilleria del segle XVIII que pot correspondre a un gran vaixell o bé a una peça de vigilància de costa. És probable que formés part de les defenses de Palamós i que en la Guerra del Francès fos llençat a mar per tal d'inutilitzar-lo.

Es tracta d'un canó de 3,10 metres de llarg, 55 centímetres de diàmetre a la culata i prop de dues tones. És del tipus "de 24", segons les marques estampades i que avui ja no es llegeixen, això vol dir que llançava boles de ferro de 24 lliures de pes.

Aquest canó fou descobert el 1957 per membres del Centre de Recuperació i d'Investigacions Submarines-CRIS, entre els que hi figuraven l'Eduard Admetlla i el palamosí Robert Díaz. Va ser el primer d'uns quants més que es localitzaren a la zona de la Llosa.

El canó de Palamós va quedar ubicat en el seu emplaçament tradicional l'any 1963 un cop va ser cedit oficialment al municipi per l'Estat Major del Departament Marítim de Cartagena.