Girona aprova un pressupost de 107,3 MEUR per al 2016 gràcies al suport d'ERC-MES

La resta de partits voten en contra

El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat aquest vespre el pressupost per al 2016. La sessió ha estat plàcida ja que el govern municipal arribava al ple amb un acord tancat amb ERC-MES. Per això, no hi ha hagut sorpreses i, en el moment de les votacions, els quatre republicans han alçat la mà.

Tant la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, com l'alcalde, Carles Puigdemont, han agraït el gest dels republicans i han reconegut que la confecció dels comptes no ha estat fàcil. "Ha estat molt complicat, hem hagut de tornar 1 MEUR a l'Estat per la liquidació negativa i fa cinc anys que tenim els impostos congelats, malgrat això les inversions augmenten un 7%", ha remarcat Planas.

Per la seva banda, la cap de l'oposició, Maria Mercè Roca, ha defensat que els canvis introduïts per la seva formació han fet que el pressupost tingui "un caràcter clarament més social". "Hi ha una millora substancial, incorporem també demandes progressives de la CUP i del PSC per aconseguir una Girona més justa", ha valorat.

Crítiques als republicans

Entre els grups de l'oposició els arguments d'ERC-MES no han convençut. Tots han votat en contra dels pressupostos i consideren que les millores introduïdes arran de la negociació "no són substancials" sinó "operacions de maquillatge".

"És complicat compartir la filosofia d'uns pressupostos que ja arriben al ple pactats i que responen només al pla de govern de CiU", ha valorat la regidora del PPC, Concepció Veray. També s'ha sumat a les crítiques el portaveu de Ciutadans, Jean Castel, que considera que ha primat la "partitocràcia per sobre dels interessos dels gironines".

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha argumentat el seu no perquè considera que el pressuposto no prioritza la cohesió social. Paneque ha criticat que es destini un 15% de les inversions a pagar les obres del fons Santos Torroella o 500.000 euros per a pagar càrrecs de confiança. "No estem disposats a fer operacions cosmètiques a un pressupost que reflecteix només el pla de govern de CiU", ha criticat.

Per part de la CUP, la portaveu, Laia Pèlach, ha retret al govern de CiU que el pressupost "no respon a les necessitats que exigeix el context actual". "El govern no renuncia al seu pla de govern i ERC només aconsegueix petites pinzellades però cap transformació ni canvi substancial", ha manifestat.

Davant aquestes crítiques, l'alcalde, Carles Puigdemont, ha dit que és "lògic i lícit" que el govern apliqui el seu pla de mandat a l'hora de confeccionar el pressupost i ha recordat que, tot i no governar amb majoria, CiU va ser la força més votada i, per tant, entenen que els ciutadans van "avalar" el seu model.

Els detalls del pressupost 2016

El pressupost que s'ha aprovat ascendeix als 107,3 MEUR. Pel que fa al capítol d'inversions, s'han previst 6.855.000 euros, uns 355.000 més que l'any passat. Es tracta d'un augment del 7% respecte l'any anterior.

La partida més elevada de les inversions torna a ser per als pressupostos participatius per barris (1,2 MEUR), i també destaquen els 600.000 euros per a seguir pagant el Fons Santos-Torroella. Una altra inversió important és el trasllat de la biblioteca Ernest Lluch a la Casa de Cultura (375.000 euros) i també la marquesina de connexió de l'estació d'autobusos que servirà per eliminar el 'finger' fet per Adif enmig del Parc Central. El consistori també dedicarà 150.000 euros per a la restitució de l'escultura d’Andreu Alfaro a la plaça d'Europa.

Els canvis introduïts per ERC-MES

La negociació amb els republicans s'han plasmat amb la incorporació d'alguns projectes al pressupost inicialment dissenyat en solitari per CiU. En concret, han "reorientat" 400.000 euros per a iniciatives de caire social.

Algunes d'aquestes modificacions són, per exemple, incrementar en 100.000 euros el Pla Girona Actua d'ocupació, augmentar uns 50.000 euros el Pla d'Igualtat d'Oportunitats pel que fa a la distribució i compra de material escolar i la creació d'una nova partida de 37.500 euros per beques menjador per a joves d'entre 12 i 16 anys.

A més, 150.000 euros aniran per a ajudes per a lloguers socials i contra la pobresa energètica i 50.000 per a un Pla Integral del barri de Sant Narcís.

Finalment, els dos partits també s'han compromès a redactar un mapa de la pobresa a Girona (que haurà d'estar fet a finals del 2016) i a incrementar en quatre anys la borsa de lloguer social en 200 pisos més.