L'estat d'emergència francès deixa 40 detinguts i 30.000 escorcolls a la frontera

S'han obert set processos judicials per apologia del terrorisme

França continua en estat d'emergència i, per extensió, també la Catalunya del Nord. Aquí, l'evidència més palpable és el blindatge policial a la frontera (tant a l'AP-7 com al Pertús) que encara continuarà durant setmanes. D'ençà dels atemptats a París i fins ara, els agents ja han escorcollat 30.000 vehicles i han fet 40 detencions al pas fronterer per la Jonquera (Alt Empordà).

Tots els qui ha emmanillat són delinqüents sobre els quals pesaven ordres d'arrest (algunes d'elles, internacionals). La majoria d'ells tenien causes pendents per robatoris i atracaments (a la frontera, fins ara, no s'ha fet cap detenció relacionada amb l'islamisme radical).

A més d'aquests delinqüents, els policies i els gendarmes han impedit l'entrada a França a 260 persones més, sobretot per infraccions d'estrangeria i immigració. D'aquestes, disset pretenien creuar la frontera portant passaports falsos.

Si bé els controls continuaran als passos de l'AP-7 i el Pertús, la prefecta dels Pirineus Orientals explica que s'han suavitzat d'ençà que es va acabar la cimera del clima. "Ara se'n fan d'aleatoris i només d'entrada a França; per l'altre costat, en sentit sud, s'han aixecat els controls", precisa Chevalier.

Set processos per apologia del terrorisme

En paral·lel als controls fronterers, durant l'estat d'emergència també s'han obert processos judicials contra set detinguts per fer apologia del terrorisme i l'Estat Islàmic. L'ajudant de fiscal de Perpinyà, Elodie Torres, explica que en aquests casos les sentències que es dicten són exemplars. "Les penes són d'entre 1 i 4 anys de presó i, en aquells casos en què la llei ho permeti, es prohibeix l'entrada al territori francès", indica Torres.

Això darrer ha passat, per exemple, en el cas d'un tunisià a qui s'ha expulsat de França. A més, l'ajudant de fiscal també subratlla que la judicatura ha actuat amb contundència contra els joves que van atemorir els passatgers d'un tren, proferint pregàries en àrab i amenaçant-los de mort. "En aquest cas, al jove que capitanejava el grup se li han imposat 4 anys de presó i se li han tret els drets cívics, com ara el d'anar a votar, durant 2 anys", indica l'ajudant de fiscal.

Seguiments a 70 joves

La prefectura de Perpinyà també està amatent a tots aquells que mostrin símptomes de radicalització (sobretot, els joves). En aquest cas, s'activen els serveis educatius, socials i psicològics pertinents per evitar que "tombin cap a l'islamisme més ferotge", indica Chevalier.

A la Catalunya del Nord, d'ençà que va començar l'estat d'emergència, aquest protocol ja s'ha activat en 70 ocasions. "En només un mes, ja hem ordenat tantes intervencions com en tot el 2014", ha precisat la prefecta dels Pirineus Orientals. "Cada vegada que ens arriba una alerta, sigui de la policia, de la comunitat educativa o dels mateixos ciutadans, activem els recursos pertinents per analitzar la resposta que cal donar cas per cas i evitar radicalitzacions", hi afegeix Chevalier.

A més, l'estat d'emergència també dóna poders directes a la prefecta per ordenar entrades i escorcolls a domicilis que es considerin sospitosos. Fins ara, se n'han fet 25, gran part d'ells a Perpinyà. "En alguns habitatges s'ha trobat material procedent de robatoris i en un d'ells, una arma llarga, un fusell, del qual se n'investiga la procedència", concreta la prefecta.

Mentrestant, les mesures de seguretat aplicades a conseqüència dels atemptats de París continuen. De fet, aquest Nadal, la policia i la Gendarmeria reforçaran la presència a centres comercials i també intensificaran la seguretat a esglésies i llocs de culte.