Caldes de Malavella obligat per sentència a penjar la bandera espanyola

L'alcalde de la localitat assenyala que ho faran malgrat estar en contra

Aquest matí, el consistori de Caldes de Malavella (Selva) ha donat a conèixer que han rebut una sentència judicial on els obliguen a reposar la bandera espanyola seguint la normativa de la "llei de banderes". "Quan els ajuntaments utilitzin les seves pròpies banderes, ho faran juntament amb la bandera espanyola", reiteren fent servir les paraules que els han expressat en la sentència. Segons detalla el document que ha difós el consistori, la bandera ha d'ocupar un lloc "destacat, visible i d'honor", en un espai "preeminent" respecte les altres banderes.

L'alcalde de Caldes de Malavella ha explicat que acataran la sentència però ha deixat clar que ho fan en contra de la seva voluntat i que ho realitzaran després de les eleccions generals i de les festes nadalenques. "No ens identifiquem amb aquesta bandera perquè ens sentim maltractats pel govern espanyol", ha detallat. En referència a aquest "maltractament", Balliu ha posat com exemple un cas polèmic que els veïns de la vila han reivindicat darrerament: la manca de subministrament elèctric perquè els fanals de la rotonda d'accés a la vila (des de l'autovia) puguin funcionar amb normalitat. Fa un any que ho esperen.

Segons expliquen des del consistori, l'inici de la sentència es remunta al 5 de juny de 2014 quan la Delegació del govern espanyol a Catalunya va requerir al l'ajuntament que informés sobre l'incompliment de l'esmentada "llei de banderes". Dos mesos després, el 5 d'agost, la mateixa delegació va requerir al consistori que fes onejar la bandera espanyola. Des de l'ajuntament van remetre, com a resposta, una fotografia del 16 de setembre on es podia veure com estava col·locada la bandera espanyola però la Guàrdia Civil va aixecar dues actes – el 20 i 25 de febrer del 2015- fent constar que la bandera ja no onejava a la façana de l'ajuntament. Fruit d'aquest incompliment, la Delegació del govern espanyol va interposar una demanda a l'Ajuntament de Caldes de Malavella que ha finalitzat amb aquesta sentència que obliga al consistori a posar la bandera. Caldes de Malavella no és l'únic ajuntament que ha rebut sentències d'aquestes característiques, arreu de les comarques catalanes s'han produït fets similars.