La Unitat del Dolor del Trueta compleix tres dècades amb 800 tractaments anuals

La meitat són infiltracions i el 15% es fan a pacients que pateixen càncer

La unitat especialitzada en el tractament del dolor de l'hospital Josep Trueta compleix tres dècades arribant a fer uns 800 tractaments per any. D'aquests, la meitat són infiltracions (sovint, per problemes cervicals o lumbars) i el 15% de les intervencions es fan a pacients que pateixen càncer, amb l'objectiu de disminuir-los el dolor.

Integrada dins el servei d'Anestiologia i Reanimació, aquesta unitat la formen professionals de diferents disciplines. La del Trueta va ser una de les primeres que es van crear a Catalunya. Entre d'altres, des d'aquí també s'hi fa estimulació elèctrica medul·lar o s'implanten uns dispositius als pacients que, de manera automàtica, alliberen morfina a la medul·la per alleujar el mal d'aquells qui pateixen dolor crònic.

Creada l'any 1985, aquesta unitat especialitzada de l'hospital Trueta va néixer amb l'objectiu d'alleujar tots aquells pacients que pateixen dolor crònic. Integrada dins el servei d'Anestesiologia i Reanimació, des d'aquí es dóna assistència multidisciplinar als malalts. Des de fa tres dècades, els professionals que la formen treballen amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida d'aquells qui pateixen dolor agut o crònic sever. Una afectació, indica l'hospital, "que quan es cronifica té repercussions psicològiques".

Entre d'altres, en el procés d'atenció individualitzat que es fa a cada pacient hi intervenen especialistes de diferents disciplines. Entre aquests, anestesiòlegs, el grup de psiconcologia de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), neurocirurgians, traumatòlegs, neuròlegs, cirurgians, radiòlegs i personal d'infermeria.

Cada any, des de la Unitat del Dolor s'hi fan prop de 800 tècniques, la meitat de les quals són infiltracions. El 65% de les intervencions es fan a pacients que tenen dolors musculoesquelètics o neuropàtics intensos, a conseqüència de problemes cervicals o lumbars. I al voltant d'un 15% dels tractaments tenen per objectiu disminuir el dolor de pacients amb malalties oncològiques.

L'any passat, de les 447 infiltracions que s'hi van dur a terme, 273 van ser epidurals lumbars o caudals. El 55% es van fer a dones i el 45% restant, a homes, amb una mitjana d'edat de 58 anys. La resta d'infiltracions, majoritàriament guiades per ecografia, van ser a altres zones i extremitats del cos.

A més, també es van dur a terme més de 200 tècniques d'iontoforesis, que consisteixen a administrar analgèsics i antiinflamatoris a través de la pell, amb uns elèctrodes polaritzats elèctricament. La majoria es van fer a zones superficials (cervicals, mans i peus).

Morfina per alleujar el dolor a la medul·la espinal

Segons precisa l'hospital Trueta, "un dels trets distintius" de la Unitat del Dolor "és l'aplicació de tècniques de neuromodelació". Consisteixen a implantar al pacient una bomba intratecal (nom amb què es coneix l'àrea de fluid cefaloraquidi que envolta la medul·la espinal). De manera automàtica i programada pels especialistes, el sistema allibera morfina per alleujar el mal amb pacients amb dolor crònic, que no han respost a altres tractaments anteriors.

D'aquesta tècnica, així com d'altres sistemes d'estimulació elèctrica medul·lar, des de la Unitat del Dolor se'n porten a terme una desena per any. A la unitat també es fan les recàrregues d'aquestes bombers i els controls dels estimuladors medul·lars, que es vénen implantant des dels anys 90. Durant els primers nou mesos del 2015, se n'han fet 67 (el 80% de les quals a dones).

De les pioneres a Catalunya

La Unitat del Dolor del Trueta va néixer l'any 1985 i va ser una de les primeres unitats específiques d'aquest àmbit a Catalunya. Es va crear de la mà de Carme Busquets, que actualment està al capdavant de la mateixa Unitat de l'Hospital Clínic de Barcelona, i de Lluïsa Privat, fins fa pocs mesos directora d'Infermeria del Trueta.

Les unitats del dolor es van començar a impulsar als anys seixanta als Estats Units, davant la necessitat de pal·liar les seqüeles cròniques de molts soldats ferits durant la II Guerra Mundial. A principis de la dècada dels vuitanta es van començar a implantar als primers hospitals europeus i avui dia, com subratllen des de l'hospital gironí, "són un suport vital al tractament d'una població cada cop més envellida, amb patologies associades i amb dolors crònics que no responen als tractaments convencionals". "Els múltiples símptomes associats al dolor crònic intens el converteixen molt sovint en una malaltia en si mateix, amb repercussions psicosocials molt importants que representen greus afectacions en la vessant personal i social dels afectats", expliquen des del Trueta.