6 anys de presó per als germans que van robar i atropellar una dona a Figueres

Marcos i Juan José Cortés s'enfrontaven a una pena de fins a 21 anys i mig

Fiscalia, acusació particular i defensa han pactat 6 anys de presó i una multa de 1.080 euros per als dos germans que va robar i atropellar mortalment una dona a Figueres el 15 de juny del 2013. Marcos i Juan José Cortés han reconegut que conduïen un cotxe robat quan van veure la víctima d'esquena i del tot desprevinguda. Aleshores, li van fer una estrebada a la bossa de mà des del vehicle. La dona va caure a terra i va morir després que els acusats li passessin per damunt amb el cotxe.

La fiscal i els advocats de l'acusació particular, defensa i responsables civils havien arribat a un acord però materialitzar-lo no ha estat fàcil. Per poder rebaixar la pena de presó i canviar el relat dels fets (que en essència ha passat de ser un crim a un homicidi per imprudència) Marcos i Juan José Cortés Corredera havien de reconèixer les acusacions. El primer a pujar a l'estrada ha estat Juan José Cortés que ha començat a respondre 'no' a les preguntes de la fiscal.

El seu advocat ha demanat un recés per parlar amb ell i reconduir la situació. Després de cinc minuts, Juan José Cortés ha tornat a asseure's a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona però, de nou, no ha admès les acusacions, ha negat el robatori del cotxe, l'estrebada i l'atropellament mortal. Això ha obligat, altre cop, a suspendre el judici.

En aquesta ocasió, el recés ha estat de 45 minuts perquè el lletrat de la defensa ha demanat que el forense reconegués l'acusat per si estava afectat per algun trastorn o sota l'efecte de les drogues. El forense ha conclòs que no, però que, per la seva personalitat i un nivell cultural baix, Juan José Cortés patia una situació d'estrès provocada pel procediment judicial. Això ha motivat que alteressin l'ordre de la declaració i passés davant Marcos Cortés.

Sí a tot

Marcos Cortés ha respost amb un 'sí' la majoria de les preguntes de la fiscal. Així, ha admès que van robar un tot terreny a Empuriabrava i el 15 de juny del 2013 conduïen per la C-260 en direcció a Roses. Aleshores, van entrar al pàrquing d'una zona comercial, van veure la víctima d'esquenes i desprevinguda i li van fer una estrebada a la bossa de mà. La dona va caure a terra i li van passar per sobre amb el vehicle. La víctima va morir com a conseqüència de l'atropellament.

Quan Marcos Cortés ha acabat de declarar, ha estat altra vegada el torn de l'altre acusat. S'ha limitat a dir que està d'acord amb tot el que ha dit abans el seu germà. Això ha permès renunciar a la resta de la prova i formalitzar el pacte al qual han arribat.

Inicialment, les acusacions demanaven per a Marcos Cortés Corredera 21 anys i mig de presó i per seu germà, Juan José Cortés Corredera, 19 anys i mig de presó per un homicidi dolós, furt d'ús de vehicle a motor, robatori amb violència i danys per incendi.

Com que al final han conclòs que va ser un accident i que els germans "no pretenien" atropellar ningú, han rebaixat la pena a 6 anys de presó. Segons aquest acord, condemnen Marcos i Juan José Cortés a 4 anys de presó per homicidi imprudent, 2 per robatori amb violència i una multa de 1.080 euros per furt d'ús de vehicle. Els hi aprecien atenuant de drogoaddicció.

L'asseguradora del cotxe robat serà qui s'encarregarà d'indemnitzar els familiars de la víctima. En aquest aspecte, però, no hi ha hagut acord i s'haurà de resoldre en sentència.

Estrebada mortal

L'estrebada mortal va tenir lloc cap a tres quarts de tres de la tarda del 15 de juny del 2013. La víctima, una francesa de 67 anys, es trobava amb la seva parella i uns amics a l'aparcament de la zona comercial que hi ha a tocar de la C-260, entre Figueres i Vilatenim.

El grup s'havia aturat allà amb els seus cotxes perquè havien punxat roda mentre circulaven per l'AP-7. Els francesos van estacionar-se a l'aparcament de l'AKI i van posar els dos cotxes en paral·lel, deixant un passadís entremig, mentre substituïen el pneumàtic.

Va ser aleshores quan els dos germans, que conduïen el tot terreny robat, van entrar a l'aparcament de la zona comercial. Juntament amb ells, al pick-up també hi anaven dos menors. Marcos i Juan José Cortés van fer una estrebada a la víctima per robar-li la bossa de mà que duia penjada a l'espatlla. Ho van fer des de dalt del vehicle en marxa.

La dona va caure a terra, el seu cos va quedar entre les rodes del tot terreny i els acusats la van atropellar. La roda posterior esquerra del pick-up va passar per damunt del tòrax de la víctima, que pràcticament va morir a l'acte.

Després d'atropellar la víctima, els dos germans van fugir a tota velocitat de l'aparcament. Van saltar-se la mitjana de la C-260, van circular "en contra direcció i a gran velocitat" per l'autovia en direcció a Roses (Alt Empordà), van entrar en un camí de terra situat a uns 500 metres del lloc del crim i allà van tenir una topada. El vehicle robat es va incendiar.

El pick-up va quedar pràcticament calcinat. Després, els dos germans van pujar en un altre cotxe i van anar-se a amagar al barri de Sant Joan de Figueres, on residien. Els Mossos d'Esquadra els van detenir a primera hora del matí del 21 de juny a casa d'una germana seva.

La policia també va identificar els dos menors que acompanyaven els processats al tot terreny. Però com que aquests joves tenien menys de 14 anys en el moment dels fets, els agents no els van detenir perquè no se'ls pot imputar cap delicte.