Entitats i consistoris gironins es bolquen amb la Marató

Les entitats i els consistoris han programat unes 500 activitats

Enguany la Marató de TV3 i Catalunya ràdio està dedicada a la diabetis i l'obesitat, les dues malalties metabòliques més freqüents i esteses a tot Catalunya. El tret de sortida del programa s'ha donat des de Catalunya Ràdio a les vuit del matí amb Ricard Ustrell i a les deu del matí s'han incorporat els periodistes Toni Cruanyes i l'Anna Boadas de TV3. L'esdeveniment d'enguany s'ha avançat fins aquest diumenge 13 de desembre per no coincidir amb les eleccions generals del 20D.

Pel que fa a les comarques gironines s'han programat un munt d'activitats, unes 500 en total. No hi ha racó de la demarcació gironina on no s'hagi organitzat alguna iniciativa solidària. Les activitats no han parat de créixer aquests darrers dies i algunes entitats han apostat per fer 3 i 4 esdeveniments paral·lels. No totes les activitats es porten a terme aquest cap de setmana del 12 i 13 de desembre. Tot i que la majoria d'associacions aposten per celebrar-ho aquests dies, d'altres entitats o consistoris gironins ja fa dies que porten a terme alguna activitat de caràcter solidari mentre que una altra part han apostat per allargar-ho fins al cap de setmana del 19 i 20 o finals de desembre. Independentment del dia que es realitzin, tots els diners recopilats s'enviaran ala Fundació de la Marató pel seu recompte final.

Per comarques, la Selva superant les 140, el Baix Empordà amb més d'un centenar i el Gironès amb més d'una norantena són les comarques que més s'han bolcat pel que fa al nombre d'activitats programades. La Cerdanya amb una desena i el Ripollès amb unes 20 són, per territoris, les que menys han entrat activitats a la pàgina web de participació de la Marató.
En total, a Catalunya s'han programat 2.097 activitats i hi participaran 2.230 voluntaris atenent els telèfons a les centraletes. En concret, a la seu central telefònica de Girona que s'ha instal·lat la Fira de Girona, l'encarregat és en Bert Verduin i comptarà amb 123 voluntaris que atendran totes les trucades. La centraleta començarà a funcionar aquest diumenge a les vuit del vespre i es podran fer donatius fins ben entrada la nit, a la una de la matinada.

Activitats entorn la salut

La gran majoria d'activitats que s'han programat per aquesta edició de la Marató giren entorn la salut. Per això, entre les iniciatives destaquen els dinars populars com arrossades o fideuàs passant per activitats més esportives com caminades solidàries o un altre sector com les taules informatives o xerrades sobre l'obesitat i estils de vida actius. També s'han programat activitats infantils com inflables, tallers o venda de productes realitzats per infants de diverses escoles.

Entre les activitats més originals destaca el taller familiar 'Llepa't els dits amb la Història' del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona que s'ha fet aquest matí i on els infants han pogut conèixer i veure com menjaven i vivien els nostres avantpassats. Mitjançant l'alimentació, els participants han pogut descobrir o repassar com ha anat evolucionant la humanitat des de la prehistòria fins a l'actualitat. "M'interessa molt, trobo que és clau veure com abans es menjava el que es podia i ara paguem per poder tenir aliments", ha explicat un dels infants que hi ha participat, l'Olivier.

Un cop acabada la part teòrica, l'educadora i responsable del taller Patrícia Coromina ha ajudat a que tothom es llepés els dits creant un entrepà típic de l'època romana. Un altre de les activitats més destacades ha estat la iniciativa 'Juguem Per i Per a la Marató' del Servei Local de Català de Girona que ha fet dictats exprés, cadenes de paraules i jocs de taula per a totes les edats relacionats amb la llengua catalana a la Rambla de Girona. D'aquesta manera, tot jugant, els participants han anat lliurant fons per la Marató.

200 persones es mouen per la Marató a Girona

D'altra banda, una de les activitats més multitudinàries – que ha reunit unes 200 persones- ha estat la marató per la Marató a Girona. Enguany, a dos quarts de deu en punt, s'ha donat el tret de sortida i en aquesta cursa atípica hi han participat, com és habitual, diversos membres del cos dels Bombers de la Generalitat.

El president del Club Atletisme de Girona, Xavier Avellana, destacava que només l'any passat ja van aconseguir reunir 3.300 euros i subratllava que espera tornar a repetir la mateixa xifra aquest 2015. En els nou anys que fa que es porta a terme aquesta activitat, les entitats organitzadores han aconseguit lliurar més de 18.000 euros a la Fundació de la Marató. Cal tenir en compte que els agents dels Bombers han corregut amb tot el seu material habitual a sobre, un equipament que pesa uns 20 quilos. Per això, ells eren els únics que podien fer relleus. "No es tracta de córrer, és una activitat oberta a tothom, poden venir petits i grans. L'objectiu, realment, és moure's i col·laborar", ha resumit la tècnica d'esports de l'Ajuntament de Girona, Marta Vallverde.

Pel que fa a la resta de les comarques gironines, a Bescanó s'ha organitzat a les nou del matí una marxa popular solidària amb dos recorreguts: de quinze i vint quilòmetres. El donatiu mínim per participar era de cinc euros. A Campllong, l'Associació de Fires i Festes de Campllong i el consistori han organitzat controls de glucèmia i de pes solidaris calculant l'IMC davant de l'ajuntament i a la capital de la Garrotxa, el Club d'Escacs Olot ha jugat partides simultànies amb varis contrincants. D'altra banda, a les dotze del migdia, el Cor Juvenil Gaia – format per 23 cantaires d'entre 11 i 18 anys- ha interpretat cançons del seu darrer espectacle barrejades amb les noves peces que estan preparant. En concret, s'han pogut escoltar versions de Robbie Williams, Bruno Mars, Beyonce, Cristina Aguilera o grups catalans.

A l'Armentera, l'Associació Amics del Playback de l'Armentera també han volgut sumar el seu granet de sorra i han fet una doble representació de playback a favor de La Marató. A Riudellots de la Selva durant aquest cap de setmana es fa una Fira i exposició de Playmobil amb tallers de stop motion i activitats perquè la mainada jugui amb els clicks. I per demostrar que la solidaritat fa dies que ha començat a les comarques gironines, el passat dia 5 de desembre, la Biblioteca de la Cerdanya va vendre llibres obsolets o duplicats del seu fons per la Marató.
Per últim, aquest diumenge, els Amics dels gossos de Mont-ras han organitzat 'Gossos guapos per La Marató', on la perruqueria canina la Trufa de la vila ha netejat i pentinat als animalons de la casa. Tots els diners recopilats es destinaran a La Marató.