Els germans que van robar i atropellar mortalment una dona a Figueres, a judici

La fiscal demana fins a 21 anys i mig de presó per als acusats

L'Audiència de Girona jutja, a partir d'aquest dilluns, els dos germans acusats de robar i atropellar mortalment una dona a Figueres. El crim va tenir lloc el 15 de juny del 2013 a l'aparcament de la zona comercial que hi ha al costat de la C-260. Els acusats, Marcos i Juan José Cortés Corredera, van entrar al pàrquing amb un tot terreny que havien robat a Empuriabrava i, aprofitant que la víctima estava d'esquena i del tot desprevinguda, li van fer una estrebada a la bossa de mà des del vehicle. La dona va caure a terra i va morir després que els acusats li passessin per damunt amb el cotxe. La fiscal demana una pena de fins a 21 anys i mig de presó i una indemnització propera als 182.500 euros.

El cas arribarà a judici a la secció tercera de l'Audiència de Girona dilluns i la previsió és que s'allargui fins dijous. Segons el guió, els acusats seran els primers a declarar i, després, serà el torn dels testimonis. Hi ha fins a deu testimonis amb la identitat protegida per evitar que els identifiquin i puguin prendre represàlies contra ells. Posteriorment, declararan policies, investigadors i forenses.

El juny del 2013 no era el primer cop que els dos acusats, Marcos i Juan José Cortés Corredera, delinquien. El primer, de 38 anys, ja acumula fins a tres sentències al seu historial (dues per robatoris amb força i una per danys). I al segon, de 33 anys, ja li consta una condemna per haver comès un robatori amb un cotxe robat el 2005 i també en té una altra per danys.

Segons recull l'escrit de la fiscal, Sandra Fagil, els dos germans anaven a cavall d'un tot terreny robat quan van cometre el crim. El propietari del vehicle, un Toyota pick-up, n'havia denunciat el robatori un dia abans. L'home havia deixat el cotxe aparcat un moment davant d'un centre veterinari d'Empuriabrava, amb les claus a l'interior, i quan va tornar ja no hi era.

L'estrebada mortal va tenir lloc cap a tres quarts de tres de la tarda del 15 de juny del 2013. La víctima, una francesa de 67 anys, es trobava amb la seva parella i uns amics a l'aparcament de la zona comercial que hi ha a tocar de la C-260, entre Figueres i Vilatenim.

El grup s'havia aturat allà amb els seus cotxes –un Peugeot 308 i un Mercedes Benz- perquè havien punxat una roda mentre circulaven per l'AP-7. Per això, van sortir de l'autopista i es van desviar fins al pàrquing per canviar la roda punxada (una de les del Peugeot). Els francesos van estacionar-se a l'aparcament de l'AKI i van posar els dos cotxes en paral·lel, deixant un passadís entremig, mentre substituïen el pneumàtic.
 

Estrebada per robar la bossa de mà

Va ser aleshores quan els dos germans, que conduïen el tot terreny robat, van entrar a l'aparcament de la zona comercial. Juntament amb ells, al pick-up també hi anaven dos menors. Segons recull l'escrit d'acusació, Marcos i Juan José Cortés van decidir fer una estrebada a la víctima i robar-li la bossa de mà que duia penjada a l'espatlla.

La fiscal subratlla que els processats eren "plenament conscients" que la dona es trobava en una situació "d'evident vulnerabilitat", perquè estava "distreta", desprevinguda i es trobava d'esquena al tot terreny. Els acusats van passar entremig dels dos cotxes francesos i va ser aleshores quan Marcos Cortés, que era qui conduïa, va treure el braç per la finestra i va estrebar la bossa de mà a la víctima.

La dona va caure al terra, el seu cos va quedar entre les rodes del tot terreny i els acusats la van atropellar. La roda posterior esquerra del pick-up va passar per damunt del tòrax de la víctima, que pràcticament va morir a l'acte.

Vehicle robat i cremat

Després d'atropellar la víctima, segons recull l'escrit, els dos germans van fugir a tota velocitat de l'aparcament. Van saltar-se la mitjana de la C-260, van circular "en contra direcció i a gran velocitat" per l'autovia en direcció a Roses (Alt Empordà), van entrar en un camí de terra situat a uns 500 metres del lloc del crim i allà van tenir una topada amb un altre cotxe.

Abans de fugir, però, els dos germans van incendiar la cabina del pick-up per intentar esborrar les proves que els incriminaven. El vehicle va quedar pràcticament calcinat. Després, els dos germans van pujar en un altre cotxe i van anar-se a amagar al barri de Sant Joan de Figueres, on residien. Els Mossos d'Esquadra els van detenir a primera hora del matí del 21 de juny a casa d'una germana seva, a qui van demanar que els ocultés.

La policia també va identificar els dos menors que acompanyaven els processats al tot terreny. Però com que aquests joves tenien menys de 14 anys en el moment dels fets, els agents no els van detenir perquè no se'ls pot imputar cap delicte.

Quatre delictes

La fiscal imputa als dos germans fins a quatre delictes, alguns dels quals amb l'agreujant de reincidència. A més d'un homicidi dolós, també els acusa de furt d'ús de vehicle a motor, robatori amb violència i danys per incendi.

Per a Marcos Cortés Corredera, l'acusació pública sol·licita una condemna de 21 anys i mig de presó. Per al seu germà, Juan José Cortés Corredera, la fiscal demana una pena de 19 anys i mig de presó. En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic reclama que els dos germans hagin de pagar una indemnització global de 182.428 euros.

D'aquests, 120.000 són per al fill de la víctima; 50.000, per al company sentimental de la dona francesa; 2.134 corresponen a les joies, diners i objectes que hi havia a la bossa de mà, i els 10.294 restants són pels danys derivats de l'incendi al tot terreny. En aquest darrer cas, la fiscal demana que, si els dos processats no abonen els diners, l'asseguradora del vehicle o el consorci de compensació se'n facin càrrec. L'acusació particular s'adhereix a la petició de la fiscal.

La defensa de Juan José Cortés Corredera sol·licita 2 anys de presó, mentre que el lletrat de Marcos Cortés vol que l'absolguin. El responsable civil, l'asseguradora, també vol l'absolució.

publicitat