La segona fase de remodelació de la Casa de les Vídues de Llagostera començaran el 2016

Duraran entre quatre i sis mesos i tenen un pressupost de 240.990 euros

Un cop finalitzades les obres de la primera fase del projecte, Llagostera es prepara per tirar endavant la segona fase d'aquests treballs que tornaran a donar vida a un edifici emblemàtic del municipi. Fins ara, ja s'ha aconseguit resoldre els problemes d'accessibilitat a l'edifici amb la creació d'un nou nucli de comunicacions – format per una escala i un ascensor- que s'ha construït en una porció de terreny adjacent a la Casa de les Vídues i que el consistori va adquirir ara farà uns mesos amb aquesta finalitat. D'aquesta manera, l'accés principal a l'edifici es realitzarà des del carrer Sant Antoni.

En principi, tal i com ha explicat el regidor d'Urbanisme, Sergi Miquel, la segona fase de les obres començaran el proper mes de gener del 2016 i tindran una durada d'entre quatre i sis mesos. L'objectiu és que estiguin acabades durant l'estiu vinent. "Aquesta segona fase és la més complexa, s'enderrocaran tots els accessos existents a l'edifici i es refaran les tres plantes d'aquest espai reocupant l'espai de l'escala que ja no és necessària", ha comentat. En concret, en aquesta segona fase també està previst redistribuir i crear nous espais a l'interior de l'edifici, construir nous serveis higiènics accessibles, renovar els sistemes d'electricitat, aigua i climatització, substituir el paviment i les fustes interiors, rehabilitar les façanes i crear una zona de bar a la planta zero de l'edifici, a la planta baixa.

Des del principi, les obres de rehabilitació de l'edifici s'han finançat a través de subvencions i ajudes per part de la Diputació de Girona o de la Generalitat amb projectes com el Pla de Barris. En total, la remodelació compta amb un pressupost de 412.419 euros sense IVA, 122.154 dels quals van correspondre a la primera fase de les obres, 240.990 a la segona i 49.275 euros a la tercera en la qual es vol adaptar i unir la Casa de les Vídues amb dos despatxos que s'ubicarien a l'edifici del davant. El projecte ha estat redactat per l'arquitecte Carles Soler.

En concret, es volen reformar dos locals situats a la planta baixa de l'edifici de Can Roure – que també està protegit pel PEPPA- i que es troben a l'altra banda del carrer Sant Antoni. La intenció és dedicar un dels espais a una sala d'exposicions tot i que encara no s'ha acabat de definir. "Som conscients que aquesta tercera fase és la menys urgent, és un complement. El més important era posar un ascensor i reestructurar els accessos a l'edifici", ha destacat el regidor.

Un edifici emblemàtic

Tot i estar abandonada i en ruïnes durant moltes anys, la Casa de les Vídues no és un edifici qualsevol. A banda de ser un dels elements més característiques de la població, també està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i protegit pel Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic (PEPPA) de Llagostera. Es creu que van construir la casa durant el segle XVI per encàrrec dels propietaris rurals de Can Boada. L'habitatge estava destinat a les dones de la família que, en enviudar, van deixar el mas per estar més a prop de l'església. D'aquí es creu que va sorgir el nom de Casa de les Vídues. Entre l'any 1975 i 1982 ja es va portar a terme una primera rehabilitació.

Des del principi, l'objectiu del consistori ha estat que el nou edifici remodelat aculli l'escola de Belles Arts, una sala d'exposicions i l'espai jove, un lloc de trobada i centre dinamitzador del jovent de la vila. Fins fa pocs anys, a les dues primeres plantes s'hi ubicava la biblioteca municipal.

El projecte de restauració integral compta amb l'informe favorable de la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de Girona. El passat mes d'agost, durant les obres de la primera fase de la remodelació, es van descobrir dues sitges medievals d'entre els segles IX i XIII a l'interior de l'edifici, els vestigis arqueològics més antics que s'havien trobat mai a la vila. Tot i això, després de catalogar-los, fotografiar-los i registrar la descoberta, els tècnics van tornar a tapiar les restes. "No tenien molt d'interès i els experts van creure que no valia la pena preservar-les. No obstant això, s'ha deixat constància de la troballa", ha conclòs el regidor d'Urbanisme.