La producció de l'Oli de l'Empordà serà un 20% inferior a la mitjana habitual

El mal temps durant la floració i la forta calor de l'estiu han perjudicat la collita

La producció de la Denominació d'Orígen Protegida (DOP) Oli de l'Empordà d'aquest 2015 estarà per sota de la mitjana. Així ho ha explicat, en un comunicat, el seu president, Simon Casanovas, que ha detallat que es preveu una collita d'uns quatre milions de quilos d'olives, un 20% menys del que és habitual.

Aquesta davallada es deu al mal temps que van patir les oliveres durant la floració i a la forta calor que d'aquest estiu. Amb tot, Casanovas ha assegurat que la qualitat no se n'ha ressentit. L'any passat la producció també es va situar en uns valors similars, en aquella ocasió per culpa de la mosca negra. La DOP Oli de l'Empordà ha presentat aquest dissabte la nova collita al Mercat del Lleó de Girona, on s'ha pogut adquirir l'oli nou directament dels productors.

Aquesta serà la primera collita des que al març passat la Comissió Europea va aprovar la inclusió de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà entre els aliments amb indicacions de qualitat protegits per la Unió Europea.L'oli d'oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l'Empordà s'elabora a partir d'oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones 'Argudell', 'Curivell', 'Llei de Cadaqués' i la varietat tradicional arbequina.

Es considera com a varietats principals la varietat 'Argudell', que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d'oli del 51% de la composició varietal.Són olis que en boca presenten un sabor amarg de tipus mitjà, amb aromes que normalment recorden l'herba acabada de tallar i les nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d'ametlla.

La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Gironès (Crespià, Esponellà i Vilademuls).