Més de 200 persones reclamen el servei d'ambulància nocturna a la Bisbal

'Volem l'ambulància 24 hores' ha reunit més de 4.600 signatures

Més de 200 persones – entre metges, infermeres, membres del comitè d'empresa de l'Hospital de Palamós, del servei d'ambulàncies i veïns- s'han manifestat aquest dissabte al migdia pels carrers de la Bisbal d'Empordà en contra de la desaparició del servei d'ambulància durant la nit a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la capital del Baix Empordà.

Una ABS que agrupa deu municipis on viuen unes 16.000 persones. De moment, l'entitat ciutadana contrària a l'eliminació del servei, 'Volem l'ambulància les 24 hores', ja ha recollit més de 4.600 signatures i anuncien noves mobilitzacions.

A més, estan creant un sistema per canalitzar totes les queixes dels usuaris i traslladar-les al Departament de Salut.

Tal i com van anunciar ara fa dues setmanes, la plataforma ciutadana 'Volem l'ambulància les 24 hores' s'ha mobilitzat i ha sortit al carrer. Més de 200 persones s'han manifestat aquest dissabte al migdia pel centre de La Bisbal d'Empordà per protestar contra el canvi que vol aplicar el Departament de Salut que aposta per eliminar l'ambulància nocturna que dona servei a l'ABS de La Bisbal d'Empordà.

La notícia va caure com un gerro d'aigua freda. Va ser el mateix Ajuntament de la Bisbal d'Empordà qui va donar-ho a conèixer ara fa un mes. Davant d'aquesta situació, el consistori va aprovar per ple una moció per reclamar a la Generalitat que fes marxa endarrere i mantingués l'ambulància les 24 hores del dia. Una moció que també ha secundat l'Ajuntament de Cruilles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura i compta amb el suport de Parlavà. Tal i com va explicar el consistori, el canvi prové de la reorganització del servei de transport urgent sanitari arran del darrer concurs per a la seva gestió. L'ambulància, que fins ara tenia seu a la Bisbal d'Empordà i cobria tota l'àrea bàsica de salut de la capital del Baix Empordà, deixaria d'actuar entre les vuit de la nit i les vuit del matí.

"Li diuen pla de millora del servei i, de millora, nosaltres no en veiem cap", ha subratllat un dels portaveus de l'associació ciutadana 'Volem l'ambulància les 24 hores', Josep Molins, una entitat que s'ha unit a la plataforma Marea Blanca. L'àrea bàsica de salut (ABS) de la capital baixempordanesa agrupa deu municipis: la Bisbal d'Empordà, Corçà, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Foixà, Forallac, Palau-sator, Rupià, Ullastret, Parlavà i Ultramort. En total, en aquesta zona hi viuen unes 16.000 persones, 11.000 a la Bisbal d'Empordà.

"De moment ja hem recopilat més de 4.600 signatures en contra del canvi, unes firmes que hem entregat la consistori aquest dissabte", ha puntualitzat Molins. Unes dades "satisfactòries" per a l'entitat tenint en compte la "manca d'acció i mobilització ciutadana" que hi ha a la capital del Baix Empordà. La manifestació ha arrencat amb unes 150 persones des del CAP de La Bisbal d'Empordà i ha anat reunint més veïns mentre els participants recorrien els carrers de la vila fins arribar davant de l'edifici consistorial.

"No ho consentim ni ho acceptarem"

"Amb aquesta manifestació hem mostrat clarament que no pensem fer un pas endarrere, no consentirem ni acceptarem l'eliminació del servei d'ambulància durant la nit", ha remarcat Molins. En principi, des de l'entitat ja han avançat que no s'aturen i tornaran a mobilitzar-se el proper 15 de desembre a les vuit del vespre davant l'Hospital de Palamós.

Paral·lelament estan preparant un sistema perquè els usuaris de la sanitat pública pugin realitzar les seves queixes de forma ràpida i així traslladar-les al Departament de Salut. "Quan ens diguin que tot va bé podrem demostrar amb documents fidedignes que menteixen", ha puntualitzat Molins.

En principi, l'eliminació de l'ambulància de les vuit del vespre i fins a les vuit del matí s'havia de començar a aplicar el passat 2 de desembre. "No va ser així. Ens van dir que començaria el 15, després el 21 i ara el 28 de desembre. Fins i tot amb això hi ha una gran manca de seriositat, només sabem que s'ha de fer abans del 15 de gener", ha criticat el portaveu de l'entitat ciutadana.
El nou model preveu la incorporació d'un vehicle d'intervenció ràpida (VIR) amb seu a la Bisbal d'Empordà. Es tracta d'un vehicle medicalitzat amb un tècnic d'ambulància i un metge però que haurà d'actuar i desplaçar-se arreu de la comarca del Baix Empordà i, fins i tot, a tota la demarcació gironina en cas que sigui requerit. A més, segons asseguren des de la plataforma, aquest vehicle no està habilitat per al transport de pacients a l'hospital.

Segons Molins el que s'ha plantejat a La Bisbal d'Empordà és només la punta de l'iceberg. "Les retallades en sanitat són enormes i el pla afecta arreu de Catalunya", assenyala el portaveu. Des de l'entitat asseguren que ja s'ha planificat que l'Estartit i Palafrugell es quedin sense ambulàncies de reforç el proper estiu i també s'estan retirant el servei d'ambulància a municipis com Llagostera o Maçanet de la Selva. "L'abast és més gran i la ciutadania s'està mobilitzat a les Terres de l'Ebre, a Lleida o el Maresme. Els canvis tenen nom i cognoms: el conseller Boi Ruiz. Si algú coneix el seu historial ja sabrà de què estem parlant", ha conclòs.