Encenen espelmes per demanar més llum a la rotonda d'accés a Caldes de Malavella

El consistori denuncia que fa prop d'un any que l'Estat no posa en funcionament els fanals

La ministra de Foment, Ana Pastor, va inaugurar el passat 22 de desembre del 2014 el nou tram de l'autovia A-2 entre Sils i Caldes de Malavella. Des de llavors, la rotonda d'accés a aquesta vila de la comarca de la Selva està a les fosques. Segons el consistori, l'Estat no ha posat en funcionament el subministrament elèctric dels fanals, que es mantenen a les fosques. "És un lloc perillós on passen accidents i n'estem farts d'excuses", ha etzibat l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu.

El batlle afirma que fa mesos que demanen celeritat a l'Estat i, davant la manca de respostes, una quarantena de persones han il·luminat amb 325 espelmes el giratori aquest divendres en una mobilització reivindicativa i pacífica. L'acció, ha fet tallar el trànsit en aquest punt, causant algunes retencions. "Fa onze mesos que es va inaugurar el desdoblament de l'N-II i seguim sense llum en aquesta rotonda; hem enviat cartes, hem fet trucades i escrit correus electrònics reclamant-ho i sembla que es tracta d'un problema burocràtic", ha explicat l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu. Segons ha lamentat el batlle, sembla que l'Estat s'espolsa la responsabilitat passant la problemàtica a la Generalitat i, al seu torn, l'administració catalana ho trasllada a Fecsa-Endesa.

"Els arguments que ens donen des del Ministeri de Foment és que està en vies de solució però que manca un certificat digital que l'Estat no realitza però que sí que necessita la Generalitat i des de Fecsa Endesa ens diuen que no poden instal·lar el comptador de la llum sense aquest document. Els fotuts, al final i com sempre, som nosaltres", ha criticat davant dels mitjans de comunicació que han seguit la mobilització aquest divendres al vespre. L'acte ha començat quan passaven alguns minuts de les sis de la tarda i, en conjunt, hi ha participat una quarantena de persones.

En total, s'han col·locat 325 espelmes, les que el consistori havia adquirit ara fa uns dies. "No es tracta d'una xifra simbòlica, si n'agafàvem menys de 300 havíem de pagar els ports i per això ho hem fet així", ha comentat l'alcalde, mig rient. Abans de començar a col·locar les petites llums, el batlle ha fet un petit parlament en què ha mostrat la seva preocupació i indignació pel fet que el Ministeri de Foment hagi fet cas omís a les seves demandes reiterades. "Es tracta d'un punt molt perillós on tenim un gran volum de trànsit i on han succeït accidents. S'està posant en joc la seguretat dels ciutadans", ha criticat.

"N'estem farts d'esperar"

Tant l'alcalde com els veïns de la població han subratllat que es tracta d'un giratori elevat complicat, que dona accés a la vila de Caldes de Malavella, i on desemboca l'eix transversal. "Fa deu mesos que ens diuen que està a punt de caure i onze que esperem. Fem aquesta acció perquè se'ns han esgotat totes les vies i per veure si així l'Estat s'adona que és necessari", ha assenyalat l'alcalde. Des de l'ajuntament ja avancen que no descarten fer més mobilitzacions similars si no reben una resposta aviat.

Per tots aquests motius, aquest divendres una quarantena de persones han carregat una pancarta on es podia llegir 'N'estem farts d'esperar' i, tallant el trànsit de la via i de part del giratori, han encerclat amb espelmes tota la rotonda il·luminant de forma simbòlica la foscor que hi ha en aquest indret. "De pas en pas, d'un metre en un metre les anem posant", comentaven els veïns. La Mia Sanz, ha estat una de les participants: "És un problema molt greu, un perill; sobretot ara a l'hivern quan es fa fosc aviat i normalment s'hi acumula boira que disminueix molt la visibilitat. Està tota la instal·lació feta i només cal que donin la llum".

Un cop finalitzada l'acció, els responsables han recollit totes les espelmes i s'ha tornat a restablir el trànsit en aquest punt. La mobilització ha causat lleugeres retencions en aquest punt on conflueix l'N-II, l'autovia, amb la GI-673. L'acte ha comptat amb la presència dels batlles de Santa Coloma de Farners i de Riells i Viabrea a part de diversos regidors de l'Ajuntament de Caldes de Malavella i altres polítics com Jordi Xuclà o Natàlia Figueras.