El claustre del Mas del Vent serà visitable a partir del gener

Les visites arranquen un any més tard del previst i inclouen la torre de defensa del mas, declarada BCIN

El claustre del Mas del Vent de Palamós, al Baix Empordà, obre portes i serà visitable a partir del proper mes de gener del 2016, un any més tard del previst. Així ho han acordat per conveni la plataforma cultural Focus Engelhorn – impulsada pels propietaris de la finca- i el consistori de Palamós.

A part de les rutes per al públic en general, també es faran visites especialitzades per estudiants de primària de Palamós, alumnes de batxillerat artístic d'arreu de Catalunya i per a estudiosos o experts d'art.

Les visites inclouran un recorregut per la finca i es podrà veure, des de l'exterior, la torre de defensa d'aquest mas que està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Els diners recopilats amb les rutes guiades – que van des dels 20 fins als 150 euros- es destinaran a entitats socials sense ànim de lucre del municipi.

No es tracta d'un claustre romànic ni es va esculpir al segle XII però, des del seu descobriment, ha generat una gran polèmica que ha despertat molt d'interès entre la ciutadania. Per això, el matrimoni propietari de la finca Mas del Vent – Kurt i Carmen Engelhorn- mitjançant la seva plataforma cultural Focus Engelhorn i amb un conveni amb l'Ajuntament de Palamós han decidit fer un pas més i obrir aquest espai a la ciutadania.

No és una idea nova, la iniciativa ja va néixer el desembre del 2014 i, en principi estava previst que arrenqués el gener del 2015. Finalment, serà una realitat a partir de proper mes de gener del 2016. El claustre, tal i com va dictaminar el segon estudi liderat per l'expert Eduard Carbonell, és una presentació artística i monumental elaborada al solar de Ciudad Lineal de Madrid a principis dels anys trenta. En definitiva, una recreació, una rèplica del claustre de San Juan de la Peña (Osca) que té els capitells inspirats en altres obres de primera meitat del segle XII. Un claustre fet i pensat per als col·leccionistes d'art.


Tot i això, des del consistori de Palamós han volgut aprofitar la polèmica generada al voltant d'aquest monument per potenciar turísticament la vila com a destinació cultural i de patrimoni. En concret, el claustre obrirà les seves portes al públic i ja s'han programat visites guiades especialitzades. D'una banda, es faran rutes especials i gratuïtes per als alumnes de primer i segon de secundària de Palamós. Els infants podran conèixer el claustre però, al mateix temps, la visita està pensada perquè reflexionin sobre l'art, el coneixement, potenciïn el seu sentit crític, coneguin la importància de la recerca en tots els àmbits i aprofundeixin en el coneixement de l'entorn paisatgístic del Mas del Vent i dels sistemes defensius que existien fa segles a Palamós, en l'època dels pirates. Al mateix temps, podran admirar la torre de defensa de la finca.

A més, també s'ha previst realitzar un concurs de dibuix infantil entre els estudiants per potenciar més aquesta obra. D'altra banda, les visites també seran gratuïtes per a tots els alumnes que estiguin cursant batxillerat artístic arreu de Catalunya i que vulguin veure el claustre. També es faran rutes més concretes per al públic especialitzat, experts o estudiosos d'art amb una periodicitat a determinar i que es gestionaran a través d'una comissió formada pel cap de Patrimoni de l'Ajuntament de Palamós, Miquel Martí, l'historiador d'art de la Universitat de Girona, Eduard Carbonell, i el director de l'Insitut en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal, i el director de Focus, de la revista Bonart i gestor de Focus Engelhorn, Ricard Planas.

"No és el mateix una visita guiada per al públic en general que per a experts que necessiten més temps. No volem que el claustre tingui una allau de gent i anirem determinant i gestionant quan es poden fer les diverses visites", ha detallat Planas. Segons el crític d'art, ja han rebut diverses peticions per visitar el claustre de professors i ex-alumnes de la Universitat de Girona i experts d'art de fora de Catalunya.

Pel que fa al públic en general, els ciutadans podran veure els capitells i la pedra del claustre el primer dissabte dels mesos de març i abril i d'octubre i novembre. Les visites, en grups d'entre 8 i 25 persones, duraran una hora i mitja i passaran a incorporar-se a l'oferta turística de Palamós. Tenen un preu de 20 euros per persona i s'oferiran en català, castellà, francès i anglès. A més, la visita inclourà un tast de productes de quilòmetre zero de l'empresa Brugarol de Palamós i estaran guiades i organitzades per la firma Àgora que s'ha encarregat dels continguts i les visites guiades d'altres museus i centres culturals catalans. La coordinació i reserva de les visites es centralitzarà des del Museu de la Pesca de Palamós.

Paral·lelament, també s'ha previst realitzar cinc visites guiades diferents, teatralitzades i a càrrec de l'actor català i director del FITAG, Martí Peraferrer. Només es faran durant els mesos de maig, juny, juliol, agost i setembre; concretament el primer dissabte de cada mes i el preu oscil·larà entre 125 i 150 euros. La iniciativa inclou un tast i menjar dels productes de l'empresa Brugarol i de la gamba de Palamós. També duraran una hora i mitja, seran disponibles en quatre llengües diferents però estaran organitzades per la plataforma Focus Engelhorn.

Tal i com s'ha detallat aquest divendres, un cop s'hagin deduït totes les despeses que comporta la visita – inclosa l'assegurança- tots els diners recopilats es destinaran a entitats socials sense ànim de lucre de Palamós que tinguin finalitats socials, sanitàries, educatives o culturals. "Volem que tota la feina que s'ha portat a terme i els estudis realitzats estiguin a disposició del públic", ha conclòs Planas. Per la seva banda, els propietaris de la finca només han assenyalat que els semblava "una gran idea".