Restauren d'urgència llibres del segle XV del Monestir de Sant Joan de les Abadesses

Els diners s'han obtingut mitjançant padrins

El Monestir de Sant Joan de les Abadesses porta un any treballant amb una campanya de micromecenatge per restaurar una selecció de 40 volums del segle XV -6.000 pàgines- de gran valor històric que estan en perill de desaparèixer per culpa de les humitats i de la proliferació de microorganismes que van agafar abans de passar a l'arxiu del monestir.

Eren conscients que aquest era el pitjor moment per demanar l'ajut de padrins per finançar aquests treballs d'urgència però la resposta ha sigut molt positiva però calia actuar ràpid. Demà dissabte es presentarà el primer volum restaurat. Els treballs han anat a càrrec d'un equip de professionals del taller de restauració del monestir benedictí de Sant Pere de les Puel·les (Barcelona). Recuperar aquests documents, actualment il·legibles perquè les pàgines estan enganxades entre elles, permetrà conèixer aspectes fins ara desconeguts d'aquell període. "És tota una incògnita", reconeix el rector del monestir.

Els 40 volums seleccionats per ser restaurats daten del segle XV –entre el 1426 i 1466-, un període especialment actiu i esplendorós en la vida de la canònica agustiniana del monestir. Comprèn des del final de l'abadiat d'Arnau de Vilalba fins a l'inici del de Miquel Isalguer, darrer abat de la canònica, amb fets com la descoberta del Santíssim Misteri, el terratrèmol de 1428, les guerres amb Castella o la construcció del claustre gòtic actual.

El seu mal estat es va descobrir després que alguns historiadors interessats en els documents que hi ha a l'arxiu d'aquest monestir donessin l'alerta. Si no es fa res, acabaran convertits literalment en pols segons explica el rector del monestir, David Compte. "Ens vam adonar que, tot i la qualitat del paper, diferents microorganismes i la humitat de segles passats havien provocat un trencament de la fibra del paper i això fa que les pàgines es desintegrin", recorda Compte. Això fa que les fulles quedin enganxades entre elles i que algunes tintes amb components metàl·lics acabin foradant el paper. "És un procés actiu que avança i que calia aturar de forma urgent per evitar que es perdés part de la memòria del nostre país perquè seria irrecuperable", subratlla el rector.

Una informació desconeguda i de gran valor

Els volums escollits són llibres notarials sense il·lustracions on hi ha registrades les operacions de compra i venda que es van fer durant aquell període al monestir de forma detallada. Segons el rector, el que hi ha escrit és tota una incògnita perquè ara mateix no es poden consultar, són il·legibles. Està convençut que serà un material molt valuós per als historiadors que podran aportar molta llum a aspectes concrets del monestir que ara mateix es desconeixen.

Cal recordar que aquest monestir compta amb un dels pocs arxius monàstics a Catalunya que conserva, sense gairebé discontinuïtats, la documentació del cenobi des de la seva fundació fins el segle XIX. Es tracta d’un volum ingent de documentació que permet resseguir la història del monestir i conèixer a fons la vida de la comunitat canonical.

La generositat dels padrins

El rector del monestir admet que van posar en marxa la campanya de micromecenatge en el pitjor moment possible en plena crisi econòmica però creien que no es podia perdre temps. "La resposta ha sigut molt positiva", afirma Compte, que subratlla la generositat dels padrins –alguns fins i tot de fora del municipi- que han entès la importància de recuperar aquest patrimoni.

Les donacions que s'han fet fins ara van des dels 300 euros fins als més de 2.000 euros i han permès arribar als 20.000 euros en aquesta primera fase. Ara mateix s'estan restaurant varis volums alhora de la mà d'un equip especialista del taller de restauració del monestir benedictí de Sant Pere de les Puel·les (Barcelona).

Demà dissabte es presentarà el primer volum restaurat i també s'aprofitarà per explicar més detalls de la campanya de micromecenatge, amb nous packs d'apadrinament. Serà a dos quarts de sis de la tarda a la sala Abat Arnau de Vilalba del Palau de l'Abadia, amb la presencia de la germana Dolores Díaz de Miranda, cap del taller de restauració del monestir benedictí de Sant Pere de les Puel·les (Barcelona). Fan falta molts més padrins per poder acabar de restaurar el conjunt de volums.